Gå direkt till textinnehållet

Vi är som deras fiender

Roger Turesson, fotograf på Dagens Nyheter, har varit två dagar i staden Az Zawiya, en stad söder om Tripoli. Till skillnad från den norra delen av Tripoli är stämningen annorlunda där. - Civilbefolkningen och rebellerna välkomnade oss. De är glada över att vi är här. Jag känner mig inte alls otrygg, säger Roger Turesson. (Foto: Dagens Nyheter) 

I måndags var Roger Turesson tvungen att avbryta ett jobb i Tunisien för att snabbt bege sig till Libyen. Synen han mötte på gränsövergången var – journalister.

– Hela gränskontrollen var full med journalister som försökte få tillstånd för att komma in i Tripoli. Det var säkert hundratals från alla möjliga länder, säger han. 

Att rebellerna intog Az Zawiyah för några veckor har gjort det lättare att arbeta för Roger Turesson. 

– Det har bara varit positiva ögon jag har mött och det har bara känts bra.

Men vid den norra gränskontrollen till Tripoli är det precis tvärtom.

– Khadaffi-anhängare blir inte särskilt glada när journalister tar sig in i staden. De  tycker att vi journalister är detsamma som NATO och är deras fiender också. 

I dag befinner sig ett 30-tal journalister inlåsta i ett hotell i Tripoli och enligt Roger Turesson är det svårt att veta vad som är sant. 

– Vi har hört rykten om hur situationen är där. Men eftersom det är dålig internetuppkoppling och mobilerna knappt fungerar där vet man inte vad som är sant eller inte. Det är bara journalisterna där inne som kan berätta det. 

I skrivandes stund är Roger Turesson på väg att lämna Libyen och är på väg till Tunisien.

– Jag ska avsluta jobbet som jag avbröt i måndags. Men ett annat team är på väg till Libyen och ska försöka ta sig in i Tripoli.

Hur har det känts att vara i Libyen de här två dagar?

– Det är alltid väldigt intressant att vara på plats när historiska händelser utspelas. Det har känts mycket bra.  

 

Fler avsnitt
Fler videos