Veckorevyns piskbilder klandras

26 februari, 2013

MEN-beslut Veckorevyn publicerade bilder på kvinnor som tränade poledance. Under en av bilderna publicerades texten: ”Ursäkta, har du en påle mellan benen? Hehe…” Kvinnorna på bilderna hade uttryckligen sagt att de inte ville figurera. PON fäller publiceringen och klandrar Veckorevyn för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Förra året publicerade Veckorevyn en artikel med rubriken Veckorevyn testar höstens träningstrender. En av texterna handlade om poledance. På två ställen i texten anspelades det på sex.

Huvudillustrationen var en bild som föreställde fyra kvinnor under själva träningspasset. Kvinnorna rörde sig med varsin ridpiska. Veckorevyn satte in en pratbubbla kopplad till en av kvinnorna, med texten: ”Jag är en sexy babe med piska, jag är inte rädd. Jag är en sexy babe med piska…”

En mindre bild föreställde fyra kvinnor som med armar och ben håller sig fast en bit upp på var sin stång. Bildtexten löd: ”Ursäkta, har du en påle mellan benen? Hehe…”

En av kvinnorna som finns på de två bilderna PO-anmälde publiceringen. Enligt anmälaren hade hon och hennes vänner strikt talat om för fotografen att de inte ville vara med på bild, och de hade sagt till fotografen flera gånger. De hade också ställt sig längre bak i lokalen för att slippa vara med. Trots det hade de kommit med i tidningen, som dessutom innehållit ”dumma texter”.

Veckorevyn svarade till PO att det handlat om en kommunikationsmiss. Fotografen uppgav att han inte lovat kvinnorna att de inte skulle vara med, utan att de inte skulle vara i fokus. Veckorevyn erbjöd anmälaren biobiljetter som plåster på såren.

PO bedömer att det principiellt inte finns något att invända mot att Veckorevyn valt att skildra träningsformen med sexuella förtecken. Men eftersom sexualitet är ett ”integritetskänsligt område” måste tidningen försäkra sig om att de personer som lyfts fram i ett sådant sammanhang är införstådda med exponeringen.

Det står enligt PO klart att kvinnan utan medgivande och mot sin uttalade vilja exponerats i reportaget, eftersom hon är lätt att identifiera på huvudillustrationen. PO anser att därför att Veckorevyn ska klandras för brott mot god publicistisk sed, och PON instämmer i POs bedömning.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies