
”Världen som utrikesjournalist krymper vid fällande dom”
Joakim Medin Joakim Medin är fri – men en rättegång om terrorbrott väntar. – Blir han fälld i höst, gud förbjude, så krymper världen som utrikesjournalist, säger Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson.
– I höst kommer en svensk journalist att stå inför en domstol i sin utevaro, anklagad för terrorbrott. Det här handlar om svensk pressfrihet, för det Joakim åtalas för är material publicerat i Sverige: böcker och artiklar. Den situationen kvarstår, sade Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson när han inledde presskonferensen på tidningens redaktion i lördags.
Han betonade att hundratals politiska fångar sitter kvar på högsäkerhetsfängelset i Marmara, varav ”inte ett fåtal” är journalister:
– Som inte har privilegiet att vara svensk medborgare. Vår analys av vad Turkiet är för en stat ska inte påverkas av att Joakim är fri. Det är inte ett styrkebesked för det turkiska rättsväsendet, och det är fortsatt en stat som behöver belysas av journalister. Det vore fruktansvärt om Joakims öde skulle få som konsekvens att journalister slutar bevaka Turkiet.
Men tidningen kommer att behöva ta hänsyn till den pågående juridiska processen inte minst vad gäller Medins framtida reportageresor, säger Andreas Gustavsson till Journalisten.
– Under tiden som åtalet är aktivt i Turkiet får vi utgå från att Turkiet kan begära honom utlämnad. Eller att andra länder kan betrakta honom som terrorist utifrån Turkiets bisarra åtal. Och blir han fälld i höst, gud förbjude, så krymper världen som utrikesjournalist. Jag vet att Joakims största skräck vad gäller hans journalistiska värv är att fjättras vid skrivbordet. Han vill skildra just de här länderna som tyvärr kanske skulle kunna hörsamma Turkiets önskemål. Det är en dialog vi får ha.
Kommer han att rapportera i Dagens ETC om tiden i turkiskt fängelse?
– Han fick med sig alla anteckningar, på toalettpapper, allt möjligt, ur cellen. Jag tror att han behöver förstå lite mer vad som hänt, det lite större perspektivet, hans perspektiv har varit snävt där inne. Sedan kommer han nog att behöva skriva sig ur den här situationen för att kunna gå vidare, ja.
Pressfrihetsorganisationer, medieorganisationer och publicister gläds åt frisläppandet av Joakim Medin, men betonar också riskerna för journalistiken och den svåra situationen för turkiska oberoende journalister.

Reportrar utan gränsers svenska talesperson Erik Larsson säger i en kommentar att det är ”fantastiskt” att Joakim Medin nu har släppts fri:
– Det här är en seger för Joakim Medin, men tyvärr inte för pressfriheten i Turkiet som fortfarande är under stark press.
Tidningsutgivarnas vd Johan Taubert säger i en kommentar:

– Det är en oerhörd lättnad att veta att Joakim Medin nu släppts fri. Men samtidigt är det alldeles uppenbart, att om turkiska myndigheter med fängslandet ville statuera exempel och tydligt visa att det kan vara förenat med stora risker att rapportera både om och från landet, då har de lyckats.
– Det är fantastiska nyheter och en enorm lättnad att Joakim är fri och på väg hem till sin familj. Han har suttit fängslad för att han gjorde sitt jobb som journalist. Nu kan han äntligen återförenas med sina nära, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert i en kommentar.
Andreas Gustavsson fick vid presskonferensen än en gång svara på frågan om det fanns anledning till självkritik, eftersom Medin skickats till Turkiet av Dagens ETC utan pressackreditering.
– Många medier här har i omgångar haft ickeackrediterade journalister på plats i Turkiet. Jag tycker att journalistik är värd ett högt pris, men det är klart att jag inte hade skickat Joakim om jag hade vetat att han var efterlyst. Men han har inte åtalats för att han åkt ner utan ackreditering, utan för sin journalistik, svarade han.