Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Urban Hamid

Utrikeskorrespondenten Urban Hamid får Sundsvalls kommuns integrations- och mångfaldsstipendium. Men trots priset är det kärvt även för honom i frilansbranschen i sommar.Foto: Martin von Krogh

I kommunens motivering till stipendiet står bland annat att Urban Hamid "rapporterar om den lilla människan i olika kulturer och religioner, vilket ger oss här i Sundsvall en unik inblick i andra människors vardag och får förståelse för deras kultur och religion". 

Får man en karriärmässig skjuts av ett journalistpris? 

– Ett stipendium som delas ut av kommunen har en helt annan bredd, och det känns väldigt roligt. Priser och nomineringar ger annars inte så mycket uppmärksamhet, mer än för de närmast sörjande inom journalistkåren. De har en tendens att bli allt för interna.

Annons Annons

– Det är sällan man får respons som journalist, annat än när man gör fel. Men ibland händer det att människor kommer fram och berättar att de har läst något man har skrivit. Det är ett kvitto på att det man gör ändå berör folk.  

Emellanåt åker du runt i skolor och håller föredrag. Hur är det att undervisa? 

– Det är alltid intressant och jag tycker väldigt mycket om kontakten man får med eleverna. Det sägs att ungdomar idag inte vet någonting och att de inte bryr sig. Jag skulle säga att det är tvärtom. De är otroligt insatta och vetgiriga och visar på enorm insikt inom många områden. Vårt hopp står till nästa generation. 

Har du några nya reportageprojekt på gång? 

Det blir ytterligare en sommar med vila för min del… tyvärr. Det är kärvt för frilansarna just nu.            

Priset delas ut på Sveriges nationaldag den 6 juni

Fler avsnitt
Fler videos