Vardagsmötet: Thomas Aue Sobol
Den danska frilansjournalisten Thomas Aue Sobol mottog i dag Timbuktupriset på hela 100 000 danska kronor för sin kritiska utrikesjournalistik. I senaste numret av Ottar besöker Thomas Aue Sobol en husvagnscamping i Florida, för dömda sexualbrottslingar.Foto: Ulla Aue
Hur kom du på idén till jobbet om sexualbrottslingar i Florida?
– Det hela började med att jag ville dokumentera fattigdomen i USA, som länge har varit världens rikaste land. När jag gjorde research för jobbet så läste jag om olika husvagnsparker där många fattiga bodde och så hittade jag detta ställe och blev intresserad. Jag blev väldigt fascinerad av deras utsatthet och insåg att det inte var någon som hade brytt sig om deras historia tidigare. Jag ville ge dem en chans att få sin röst hörd.
Hur brukar du komma på dina reportageidéer?
– Det är lite olika. Jag bodde i Asien i ett halvår och då började jag helt enkelt åka runt och leta efter berättelser som jag tyckte verkade intressanta. Mitt stora intresse ligger i historier som ingen annan väljer att berätta, om folk som aldrig får sina röster hörda. Det är även väldigt viktigt att jag inte framställer dem som offer för de är för det mesta väldigt starka individer som bara försöker skapa sig en så normal livssituation som möjligt.
Vad inspirerar dig i ditt arbete?
– Motsättningar, jag blir till exempel inspirerad av militärjuntan i Burma att göra reportage om folket och de frihetskämpar som lever i det landet.
Brukar du sälja in jobben innan eller efter du åker iväg på en reportageresa?
– För det mesta så säljer jag mina jobb i efterhand. Jag åker dit och om jag vet att det är en bra historia som är tillräckligt intressant så brukar det inte vara några problem att få dem sålda. Jag brukar även sälja jobben till tidningar i flera olika länder vilket innebär att jag kan lägga ner mer tid på varje enskilt jobb.
Vad tycker du om utlandsjournalistiken i allmänhet?
– När du jobbar som anställd utrikesreporter på en tidning idag så har du så otroligt stort område som du måste täcka in, både geografiskt och ämnesmässigt. Det tycker jag att man kan se i tidningarna. Det är sällan som det finns tid till att möta de verkliga människorna. Det finns såklart undantag till det men överlag så tycker jag det verkar så.
Vad ska du göra med alla pengar?
– För att få priset så skulle man lämna in reportageförslag och ett av dem handlar om flyktingströmmarna i världen. I västvärlden finns det en uppfattning om att flyktingarna ska komma och knacka på våra dörrar för att flytta in i vårt land men i själva verket lever 95 % av alla flyktingar i närområdet till det land från vilket de har flytt ifrån. Jag vill besöka dessa områden för att höra deras berättelser.