Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Lotta Skoglund

Tidsskriften Vitalt vetande om hälsa tilldelades Guldbladspriset i kategorin Bästa journalistik. I motiveringen stod det bland annat: "Med ett flyhänt språk, kritiskt granskande och upplysande artiklar känns tidskriften pålitlig och skapar förtroende".Lotta Skoglund är tidningens chefredaktör.

För att ställa en klassisk sportfråga. Hur känns det?

– Jag är framför allt glad att det var i klassen Bästa journalistik vi vann eftersom jag är en gammal journalist, säger Lotta Skoglund, chefredaktör och ansvarig utgivare av Vitalt vetande om hälsa som har en bakgrund som vetenskaps- och medicinjournalist.

Hur länge har tidningen funnits?

Annons Annons

– Första numret kom ut i slutet av februari förra året och om några dagar kommer nummer sju. Vi tillhör inte något stort mediehus och hade till en början svårt att få tidningen distribuerad och känd. Men du går det att köpa den i Pressbyråer över hela landet.

Hur stor är upplaga?

– 10 000 exemplar. 

Varför startades tidningen?

– Det finns ingen populärvetenskaplig och trovärdig tidning om hälsa och livsstil. Antingen är det stora breda hälsotidningar som inte gör något anspråk på någon större trovärdighet eller så finns det tidskrifter som ges ut av universitet som har stor trovärdighet men som har en form och ett språk som gör att de har svårt att nå ut.

Vilka riktar ni er till?

– Det finns många människor som är trötta på bantningstips och vill läsa högklassiga texter som är vetenskapligt trovärdiga. Det som varit viktigt för mig är att kombinera populärvetenskap, trovärdighet med läcker form och anlita duktiga skribenter som kan berätta.

När jag letade upp ditt telefonnummer hamnade jag hos Stiftelsen Prosana. Vilka är de?

– Bakom Vitalt vetande om hälsa står en stiftelse som kontrolleras av familjen af Jochnick som startade Oriflame. De gav ut en hälsotidning som hette Prosana. De frågade mig om jag ville ta över tidningen. Jag sade okej, under förutsättning att jag fick göra om tidningen och byta namn, för den hade inte den form, texter och bilder som krävs av en modern tidskrift.

Fler avsnitt
Fler videos