Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Lisa Thanner

Göteborgsfotografen Lisa Thanner var en av de tre fotografer som tog emot Arbetets Museums fotopris som delades ut förra veckan.

Hur känns det?

– Det känns jättekul att få det här priset. Det var ingenting som jag varken hade sökt till eller förväntat mig, det ringde upp en man som satt i juryn och berättade att jag hade vunnit, jag blev väldigt överraskad.

I motiveringen så nämns en bildberättelse om autistiske Victor, hur är det med honom idag?

Annons Annons

– Autismen är oförändrad och jag har fortfarande kontakt med honom och familjen, jag tänkte eventuellt göra en uppföljning på reportaget framöver.

Ett annat reportage som nämns i juryns motivering är det som handlar om hemförlossningar, hur var det att vara med under dessa?

– Det var ett reportage som jag gjorde tillsammans med en reporter på GP. Vi följde de båda paren som skulle föda under en lång tid för att lära känna dem innan jag började plåta. Men det var ganska längesedan vi gjorde det, nuförtiden så finns det inte samma möjlighet att lägga ner så mycket tid på reportagen, men vi får hoppas på bättre ekonomiska tider i framtiden.

Har du några andra projekt som du håller på med nu?

– Det har jag hela tiden, det är väldigt viktigt för mig att hålla på med något vid sidan av för att hålla igång variationen. Jag har studerat konstvetenskap och jobbar som fotograf på Göteborgs Posten och det känns viktigt att göra något vid sidan av. Jag gillar den genreöverskridande bildjournalistiken och i grunden är jag lika intresserad av konst som av dokumentärfotografi.

Vad ska du göra med pengarna, 20 000 kronor?

– Jag är nyss hemkommen från fotofestivalen i Arles i Frankrike och har fått jättemycket inspiration därifrån. Sådana resor måste jag bekosta själv och det är till sådant som pengarna kommer att användas, eller någon workshop eller liknande.

Fler avsnitt
Fler videos