Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Lena Mellin

Aftonbladet sparkar igång hösten med en stor reklamkampanj under parollen "Aftonbladet engagerar mer". Tidningens inrikespolitiska kommentator Lena Mellin är en av de profiler som lyfts fram i kampanjen. Hon är övertygad om att reklamsloganen stämmer. - Vi är Sveriges största mötesplats. Inte bara till för "the lucky few".(Foto: Aftonbladet)

På måndag sjösätts Aftonbladets nya kampanj med syfte att öka "gillandet" för tidningen. Skribenter som engagerar läsarna inom sina specialämnen kommer att spela huvudrollen. Lena Mellin är en av dem.

Är Aftonbladet verkligen mer engagerande än andra tidningar?

– Det är jag helt säker på. Nu har vi ju som bekant stängt av kommentarsfälten men annars har vi alltid mest kommentarer, mest deltagande i omröstningar och liknande. Vi är helt enkelt Sveriges största mötesplats.

Hur jobbar ni för att göra den politiska journalistiken engagerande?

– Vi försöker sätta oss in i läsarnas önskemål, vad vill de ha ut av bevakningen? För att skapa engagemang tror jag det är viktigt att tänka: vad vill läsaren veta? Vad vill de läsa om i en intervju med Annie Lööf till exempel, hur hon växte upp eller vad hon tycker?

Och hur får ni reda på det?

– Oftast blir det ju vad vi tror i ett sådant fall, då har vi inte så mycket tid att diskutera bevakningen. När kommenterandet återupptas hoppas jag att man mer kan vända sig till läsaren och fråga, kasta ut trådar och be om tips. Men vi vet redan ganska mycket om vad folk vill få ut av tidningen eftersom deltagandet är så pass stort.

Hur kan man göra politiken engagerande för andra än de som redan är insatta?

– Aftonbladet är inte ett medium för "the lucky few", vi vänder oss till den breda allmänheten. Vi skriver inte för att ett departamentsråd ska tycka att det är en oerhört intressant artikel och ha lärt sig en massa nytt. Vi skriver för dem som säger att de inte är så engagerade. De flesta är ändå det, det har blivit lite trendigt att säga att man inte är intresserad av politik.

Vad engagerar dig personligen?

– Politik är spännande, det är makt och heta känslor. Och det är viktiga frågor för medborgarna, därför engagerar det mig. 

Fler avsnitt
Fler videos