Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Jonas Morian

Jonas Morian är chefredaktör för politiksajten makthavare.se, som har sin intensivaste bevakning - och besöksstatistik - under Almedalsveckan. - Vi är Almedalens egen lokaltidning. Foto: Tobias Björkgren

Ni har som ambition av ge den mest heltäckande bevakningen av veckan. Hur då?

– Vi tycker att vi har gjort det på ett sätt som många medier inte har gjort. De flesta fokuserar bevakning på partierna och talen. Vi har varit noga med att springa på seminarier och prata med arrangörer. Vi vill belysa det vi tycker är en minst lika viktig del av veckan, det demokratiska samtalet och utbildningen som pågår här.

– Men vi är inte klara än. Man kan se att många redaktioner och partier har lämnat Almedalen nu – vi stannar till det är slut.

Hur många skribenter är ni?

– Under hela veckan är vi 25 personer, men alla inte på plats samtidigt.

Och alla jobbar ideellt – hur har ni fått dem till det?

– Kärlek! Nej, men vår devis är att vi tycker att politik är så roligt att vi tar det på allvar. Det förenar hela vår skribentkår, de tycker att politik är så kul att de vill vara med och vara här. De pengar vi drar in på annonsering går till resor och boende för våra skribenter.

Vem läser er?

– Att döma av besöksstatistiken är det framför allt de stora politiska partierna, riksdagskanslierna, regeringskansliet, mediehusen och stora organisationer. Och det är vår målgrupp, vi kommer aldrig att bli en extremt välbesökt sajt eftersom vi har ett smalt fokus: svensk politik.

Hur gör ni för att nå ut i mediebruset från Visby?

– Det är naturligtvis tufft, det mediala intresset för veckan har växt. Allt fler medier har stora satsningar. Men eftersom vi varit här i så många år – sedan 2006 – har vi etablerat oss som veckans egen lokaltidning. Det är nästan så att alla som är här blir omskrivna av oss…

Hur ser besöksstatistiken ut – peakar ni under veckan?

– Ja, det är då vi har våra högsta besökssiffror under året, absolut.

Fler avsnitt
Fler videos