Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Jessica Ritzén

- På måndag måste vi slå med häpnad och sen fortsätta med det. Men det är jättekul, det är nästan euforisk stämning här. Jessica Ritzén är taggad inför lanseringen av DNs nya Stockholmsdel på måndag. Där hoppas hon kunna fortsatta med den läsarinriktade lokaljournalistik som kännetecknade hennes förra arbetsplats, nu nedlagda Stockholm City. (Foto: Tomas Ohlsson)

Måndagens tidning kommer att vara en DN i ny kostym. Formen har gjorts om, ekonomidelen slutar vara en egen bilaga och en ny Stockholmsdel lanseras.

– Det är fullt upp men det känns bra, säger Jessica Ritzén, en av de reportrar som nyrekryterats till DNs Stockholmssatsning. Vi har jobbat ihop oss och är överens om vad det är för journalistik vi vill göra.

Vad tar du med dig från Stockholm City?

– Vi drevs av att göra en journalistik som man inte kunde läsa någon annanstans, ett eget tonfall och egna bevakningsområden. Vi skrev om sådant som ingen annan bryr sig om. Jag har jobbat som journalist i 12-13 år, tiden på City fick mig att tänka nytt.

Kommer du att kunna fortsätta med samma linje på DN?

– DN är ju en nyhetstidning på ett annat sätt, men vi har som sagt en gemensam syn på vad vi vill göra. Det ska vara personligt, nära och folkligt. Läsarinriktat. Det ska kännas att det är en skillnad mot resten av tidningen.

Hur kommer ni att jobba för att få med hela Stockholm, även förortsområden som ofta hamnar i medieskugga?

– Förorten är något som vi generellt är dåliga på att bevaka för att de flesta av oss journalister bor i innerstaden. Men målsättningen är att finnas i hela staden, att få läsarna att upptäcka ett Stockholm bortom Södermalm. Det handlar också om kommuner som Solna och Sundbyberg, som är några av de största i landet men som helt hamnat i medieskugga.

– Även resten av landet kommer att läsa oss så vi måste vara jättebreda. Vi kan inte ägna oss åt att navelskåda en medieelit i innerstaden.

Hur har ni arbetat med läsarundersökningar i utformningen av den nya tidningen?

– Hela idén kommer från läsarundersökningar. 22 000 läsare tillfrågades och det de krävde nästan unisont var mer Stockholmsnyheter. Människor i hela landet är intresserade av det. Det är nästan inte vi som driver det här, det är läsarna som kräver det.

Är du själv stockholmare?

– Som många stockholmare kommer jag från landet. Jag är uppvuxen i Oxelösund i Sörmland men har bott här i 20 år och känner mig väldigt stockholmsk. Jag har svårt att tänka mig att bo någon annan stans.   

Fler avsnitt
Fler videos