Vardagsmötet: Jenny Wiik
Jenny Wiik, forskare inom genus och journalistik, som planerar att göra ett forskningsarbete på tidningen Journalisten.(Rättad och uppdaterad version)
Vad är det du ska göra?
– Just nu är jag mammaledig, men till hösten har jag ett nytt projekt. Jag ska titta närmare på tidningen Journalisten. Den är, och har varit, ett viktigt organ och har fått stort genomslag både i och utanför den egna yrkesgruppen.
Jag ska undersöka hur de interna frågorna har debatterats och hur journalistrollen har utformats under de senaste 50 åren. Självklart ska jag också titta på det historiska perspektivet; hur yrkesrollen har förändrats sedan 60- och 70-talet, då journalistiken professionaliserades på allvar och de flesta högskoleutbildningarna startade. Det ska bli jätteintressant och kul att studera ett så stort material.
Hennes avhandling lades fram i mars i år och handlade om journalisters identitet i yrkeslivet. Den baseras på delar av enkäten Den svenska journalistkåren, som genomförts fem gånger mellan år 1989 och 2005. I studien visar Jenny Wiik att de klassiska idealen om en objektiv, oberoende och granskande journalistik är starkare än någonsin förr hos dagens journalister.
– Jag tolkar svaren på frågorna som att journalistyrket är ett utsatt yrke. Det finns höga krav både från läsarna och från arbetsledaren, och då är det inte så förvånande att man håller fast vid idealen och att den yrkesmässiga identiteten växer sig stark.
Hur kommer journalistrollen att se ut i framtiden?
– Jag tror att journalistiken ännu tydligare än i dag kommer att dra åt två olika håll. Dels mot kvalitativ, granskande journalistik, som man i framtiden kommer att få betala för. Dels mot en mer underhållande gratisjournalistik för den breda massan. Det behöver inte vara ett problem, men det kan det bli, om den kvalitativa journalistiken blir för smal och elitistisk. Den måste också kunna nå ut till allmänheten.