Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Janne Wieslander

Janne Wieslander är producent för radioprogrammet Cirrus som under sommaren  tillsammans med meteorologer svarar på lyssnarnas frågor om vädret.

Vem kom på idén att sända ett radioprogram om väder?
– Det var för tre år sedan som kanalchefen Magnus Quick föreslog att vi skulle göra ett program där lyssnarna kunde ställa frågor om väder. Jag jobbar vanligtvis som reporter på P4 Malmöhus, har alltid varit intresserad av väder och är kanalens stormreporter som rycker ut då det är ett oväder på gång. Därför blev jag tillfrågan att producera programmet. Under sommarn jobbar jag torsdag och söndag tillsammans med programledaren Josefin Modig med programmet.

Vad är den vanligaste frågan ni får från lyssnarna?
– Det flesta handlar om åska och blixtar, framför allt klotblixtar som är ett märkligt och spännande fenomen.

Ni har meteorologer i studion som svarar på lyssnarnas frågor. Får de kritisk om prognosen slår fel?
– Vi ställer meteorologerna till svars om prognosen blir fel. Det finns de som tycker att meteorologerna är partiska när de säger att det är ett härligt sommarväder med 30 grader. Inte alla gillar värme. Vissa anser att metrologerna även ska varna för varmt väder på samma sätt som de varnar för stark kyla. Vi har fört vidare denna fråga till SMHI.

Annons Annons

Är du förvånad över det stora intresset för väder?
– I vår underrubrik till programmet står det "Programmet om det alla talar om". Aftonbladet och Expressen har varje dag flera sidor om vädret och prognoser veckor framåt. Expressen skrev att vi skulle få en el ninjo-värme hela sommaren och Aftonbladet att värmen snart är slut. Vår meteorolog sade att Aftonbladet nog har mer rätt.

Fler avsnitt
Fler videos