Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Erik Holmstedt

Fotografen Erik Holmstedt återvände efter trettio år till uppväxtorten Malmberget för att dokumentera förändringarna i samhället. I helgen tilldelades han Gällivare kommuns kulturstipendium.Foto: Anders Alm

Hur har du jobbat med det här projektet?

– Det här är ett projekt som har pågått under två perioder. Den första delen jobbade jag med under min tonårstid när jag växte upp i Malmberget och blev intresserad av fotografi, då tog jag svartvita bilder av samhället. Sedan återvände jag 2007-2008 och då jobbade jag med storformatskamera och fotograferade i färg och besökte samma platser som jag hade besökt 30 år tidigare. Totalt har jag hållit på med projektet i ungefär tio år.

Hur var det att återvända till hemkommunen efter så många år?

Annons Annons

– Det är ju alltid kul att se utvecklingen, det händer så otroligt mycket där uppe på grund av att det går så bra för gruvan och för LKAB som driver den. Samhället är byggt uppe på gruvan och husen måste flyttas successivt hela tiden, det blir en slags utrymning av hela samhället.

Kulturstipendiet innebär ett tillskott på 10 000 kronor, vad ska du göra för pengarna?

– Jag vet inte riktigt. Det är ju ingenting som kommer att förändra mitt liv. Men det är framförallt roligt att få uppmärksamheten och bekräftelsen på att det man gör uppskattas.

Varför tror du att du fick det?

– De känner väl att det är ett viktigt arbete som jag har gjort. Jag har förstått att de värdesätter ämnet som mitt arbete handlar om och det är väldigt roligt.

 

Fler avsnitt
Fler videos