Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Erik Esbjörnsson

Anna Koblanck nekades tjänstledighet och sade därför upp sig från posten som Dagens Nyheters Afrika-korresponent Ersättare blir Erik Esbjörnsson, som tidigare har jobbat på E24.(Foto: Privat)

Grattis till den nya tjänsten! Vad är det du ska göra?

– Jag ska jobba som stringer för DN med bas i Kenyas huvudstad Nairobi, vilket innebär att jag har ansvar för allt söder om Sahara. Det är ett väldigt stort område att täcka in men jag ska göra mitt allra bästa.

Annons Annons

Varför väljer du att vara baserad i Kenya?

– Det finns olika anledningar. Jag känner mig ganska hemma där och det ligger centralt i förhållande till området som jag ska bevaka. Plus att den kenyanska politiken är inne i ett spännande skede med en kommande folkomröstning om en ny konstitution till hösten, politiskt så balanserar landet på en skör lina.

Hur känns det att ta över efter Anna Koblanck?

­- Hon är väldigt uppskattad och är en perfekt korrespondent som är både påläst och duktig. Det kommer naturligtvis märkas att det är en annan person som skriver nu, men för mig gäller det att göra mitt bästa. Det är omöjligt att helt ersätta henne direkt med samma kvaliteter men så småningom kommer jag att hitta min stil och mitt sätt att rapportera, och det kommer läsarna att märka.

Kommer du även att fotografera på jobben du gör?

– Ja, tanken är att jag ska göra det. Jag har fotograferat en del innan och tycker det är roligt. Tidningarna har inte råd att ha både fotograf och reporter ständigt på plats i Afrika, det är så den ekonomiska verkligheten ser ut i dag.

Och språket då?

– Det är det sista jag oroar mig för. Jag förstår swahili och kan ta mig fram på det. Men mer avancerade resonemang klarar jag inte, men då får jag ta till engelskan.

Kommer du att sakna E24?

– Ja, det är ett roligt gäng som jobbar där som jag kommer att sakna, men de vet hur gärna jag vill ha det här jobbet så de har full förståelse för att jag säger upp mig.

Fler avsnitt
Fler videos