Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Daniel Öhman

SR-reportrarna Daniel Öhman och Malin Olofsson kommer 1 september ut med boken Matens pris - boken som matindustrin inte vill att du läser. Bakom boken ligger 2,5 års researcharbete och reportrarna har under redan stött på motstånd från mäktiga ekonomiska intressen. Daniel Öhman har blivit anklagad för att vara såväl militant vegan som spannmålslobbyist.(På bilden: Daniel Öhman)

Hur kom det sig att ni började granska matindustrin?

– Fröet till boken var en granskning av grisindustrin i Sverige och i Danmark för Sveriges Radio hösten 2008 och våren 2009. Jag och Malin Olofsson fick sedan göra en serie i fem delar om livsmedelsindustrin som sändes 2010. Vi reste till bland annat Brasilien och Holland och under researchen upptäckte vi ett bakomliggande tema som handlade om prispressen. Många av problemen inom djurhanteringen, från bönder som slog djuren till transporter med slutuppfödning i Tyskland och slakt i Italien kunde härledas till prispressen. Vi ville skildra det i ett större sammanhang.

Varför en bok?

– Det började med att Lasse Weirup från nystartade förlaget Reporto ringde och frågade om vi ville skriva en bok. Malin och jag hade fått enorm respons från lyssnarna efter serien, mycket mer än vad är van vid. Det kom hundratals mejl, kanske upp emot tusen. Vi kände att vi hade mycket mer att berätta. Så vi tog tjänstledigt i fyra månader var och gjorde några kompletterande reportageresor, bland annat till Vietnam för att granska pangasiusuppfödningen. Utöver det har det gått åt en hel del fritid åt boken.

Hur mycket tid har du lagt ned på boken?

– Oj, jag vill inte ens tänka på det. Alldeles för mycket. Researchen har ju pågått i 2,5 år. Jag börjar kunna det här nu.

Har ni mött på motstånd?

– Ja, man arbetar mot mäktiga ekonomiska intressen. När vi granskade den danska grisindustrin spreds det rykten att vi var utsända av den svenska grisindustrin. Det blev en nationell fråga och den danska jordbruksministern var inkopplad. När vi granskade den svenska grisindustrin spreds rykten om att vi var militanta veganer och nu när vi har rapporterat om LCHF-dieten har vi anklagats för att jobba för spannmålslobbyn, vad det nu är för något.

Har du ändrat dina matvanor under resans gång?

– Ja, jag äter i princip inte industriellt producerat kött och jag försöker äta mer årstidsbaserat.

Fler avsnitt
Fler videos