Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Christoph Andersson

Christoph Andersson, lärare i journalistik vid Södertörns högskola, har fått 70 000 kronor från Författarfonden. Han har tidigare fått 75 000 kronor från Författarföreningen.

Ska du använda pengarna till att fortsätta granska högerextremism och högerpopulism?

– Jag är väldigt glad över att det finns några som är beredda att bidra till att jag kan fortsätta mitt arbete.

Du fick tidigare 75 000 kronor från Författarföreningen. Vad ska du använda Författarfondens pengar till?

– Det är ett arbetsstipendium som ska täcka mina levnadsomkostnader då jag tar tjänstledigt från tjänsten som journalistlärare på Södertörn. De pengar jag fick tidigare i år ska jag använda till att resa. Jag är intresserad av hur de högerextremas nätverk är uppbyggt och hur de hjälper varandra. Det är ett kostsamt jobb att göra och som kräver att jag är på resande fot under långa perioder.

Planerar du att skriva en ny bok?

– Jag planerar en fortsättning på min bok Från gatan in i parlamentet. Förhoppningsvis kommer den nya boken ut i samband med nästa val. Det som hände före och under andra världskriget tog inte slut i maj 1945.

Vad tycker du om mediernas bevakning av högerextremismen och högerpopulismen?

– På Södertörn hade jag en kurs för studenter hur man ska hantera personer på den yttersta högerkanten. Högskolan lade ner kursen i väntan på nästa val. Journalistutbildningarna borde göra mer, inte klanka ner på enskilda journalister, utan ge kunskap om den högerextrema rörelsen. Det handlar inte längre om Sverigedemokraterna, det är större än så. Man måste ha ett bredare perspektiv, hur kopplingarna ser ut till andra partier i Europa, hur de hjälper varandra över gränserna.

Fler avsnitt
Fler videos