Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Christina Wahldén

Christina Wahldén, reporter på Svenska Dagbladet, har tilldelats ett arbetsstipendium på 40 000 kronor från Sveriges författarfond.

Vad ska du göra med pengarna?
– Stipendiet ger mig möjlighet att fokusera på annat än att skriva för tidningen. Jag har skrivit flera barn- och ungdomsböcker och det är några idéer jag vill förverkliga.

Det blir ingen ny kriminalroman?
– Jag tillhör inte det svenska deckarundret. Alla mina tre böcker som inte sålts har makulerats. De går endast att få tag i på bibliotek. Vuxenböcker har kortare livslängd än ungdomsböcker. Med den erfarenheten känns det inte som det är en kriminalroman jag ska satsa på för det är så många andra som gör det.

Så stipendiet kommer att leda till en ny ungdomsroman?
– Jag skrev på uppdrag för Röda Korset en faktabok för ett år sedan som handlade om kvinnor som överlever väpnade konflikter. Det var obehagliga saker jag såg i Kongo och från de erfarenheterna har jag skrivit en fiktiv ungdomsroman om en flicka som våldtagits och får hjälp att fly till Sverige, som ett ensamstående flyktingbarn. Romanen kommer ut i september. Förhoppningarna är att jag för stipendiet ska kunna skriva en fortsättning på boken.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos