Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Björn Häger

Björn Häger är tillbaka till konsumentjournalistiken. I morgon tar han över som programledare för Plånboken i P1. - Det är den bästa av journalistiska genrer, säger Häger.(Foto: Mikael Grönberg/Sveriges Radio)

Konsumentjournalistiken ligger Björn Häger varmt om hjärtat. Redan för två decennier sedan var han programledare och reporter på Konsumentekot. Ett antal jobb, utmärkelser och böcker senare har han hittat tillbaka, nu som programledare för Plånboken.

 

– Det är så nära och konkret, det är sådant som människor är intresserade av. De små frågorna är oftast roligast att hålla på med. Det handlar om att hjälpa människor att klara sig bättre i livet.

 

Konsumentjournalistiken verkar vara på frammarsch, bland annat som en egen ämnesgrupp i SVTs nya nyhetsorganisation. Varför tror du att dessa frågor prioriteras just nu?

– Jag tror det finns ett väldigt starkt behov. Det är ett så hårt tryck och mycket information och mycket reklam, vi behöver någon som hjälper oss i djungeln. Många företag är ute efter att lura oss, det behövs journalistik som lyfter fram dem i ljuset och hjälper konsumenterna.

– Konsumentfrågorna blir mer komplexa i en värld med öppnare gränser. Då behövs det journalister som har kunskap om till exempel vilka rättigheter man har. Sedan tror jag inte att det är en slump att det är public service som satsar på det här. Det visar behovet av stark public service. Jag vill utmana de kommersiella kanalerna att starta bra konsumentprogram.

Finns det några särskilda ämnen som du tycker är extra viktiga att belysa?

– Personligen är jag väldigt intresserad av livsmedelskvalitet, det skulle jag vilja se mer journalistik om. Sedan hoppas jag att vi ska jaga bondfångare, skrupellösa typer som lurar folk medvetet. De som har som idé att luras och tjäna pengar på människor, de är skurkar och de ska lyftas fram och exponeras.

Plånboken görs av produktionsbolaget SMT Radio och har en redaktion med tre tjänster, fördelat på fyra personer. Björn Häger började i måndags och sänder sitt första program i morgon, onsdag.

Trivs du i rollen som programledare?

– Ja, det är jätteroligt, det bästa av jobb. Radio är ett fantastiskt medium att jobba med. Och Plånboken har en trevlig liten redaktion, de är smarta, pigga och kunniga. Det känns jättespännande.

Är du nervös?

– Ska jag vara ärlig? Nej. Jag kanske borde vara det. Jag har säkert sänt några hundra radioprogram genom åren och lite nervös ska man vara för att skärpa till sig. Det är en väldigt skön känsla när lampan tänds och man är i direktsändning, det är en tjusning.

– Jag hoppas att programmet ska vara roligt och folkbildande. Att man lär sig något men på ett lustfyllt sätt. I morgon kommer vi att prata om hyresförhandlingar och onödiga livsmedelsförpackningar, som den där plastgrejen på mjölktetran. Det är allt från smått till stort, på ett intressant och begripligt sätt.

Fler avsnitt
Fler videos