Gå direkt till textinnehållet

Utgivare ska slippa ansvar för gamla webbartiklar

Regeringen vill ändra grundlagen så att en ansvarig utgivare får två veckor på sig att göra korrigeringar i gamla artiklar på nätet. Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, menar att nazistsajter gynnas av förslaget.

Den 1 januari 2019 kan grundlagen ändras så att ansvariga utgivare slipper ansvar för gamla artiklar på nätet – i två veckor. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Problemet med den nuvarande lagstiftningen är att många tidningar har webbartiklar som publicerades för många år sedan, under en annan ansvarig utgivare. Eftersom artiklarna fortfarande finns tillgängliga på nätet betraktas varje ögonblick de ligger ute som en ny publicering, vilket gör nuvarande ansvariga utgivare ansvariga för alla gamla artiklar.

Detta vill nu regeringen ändra på, genom att ge utgivarna två veckors frist att åtgärda artiklar som är mer än ett år gamla.

”Det här är ju en storvinst för nazist- och extremsajter”, säger juridikprofessorn Mårten Schultz till DN. Han menar att genom att gömma brottsliga texter på sajten ett år kan utgivare undgå ansvar för brott.

”Det blir 14 dagar helt ansvarsfri zon. De kan skriva artiklar med hot mot journalister eller politiker eller uppvigla till att bränna flyktingförläggningar och låta dem snurra på sociala medier i två veckor”, säger Mårten Schultz till DN.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler