Gå direkt till textinnehållet

”Utan läsarna blir det inga grodor”

Ett gott skratt behövs kanske extra mycket i de tider vi lever i just nu. Därför är utgivningen av boken Sveriges roligaste pressgrodor alldeles osedvanligt bra tajmad.

Alla gör vi misstag ibland, men vissa misstag är roligare än andra. Journalistens redaktionschef Qia Rindevall har botaniserat, fnissat och sammanställt ett urval av de senaste tio årens inskickade pressgrodor.

Sedan början av 1980-talet har Journalistens läsare försett tidningen med olika mediers tryckfel och misstag, de roligaste har valts ut och publicerats under rubriken Grodor i Journalisten.

I drygt trettio år har Qia Rindevall gjort urvalet. Och nu är det dags för den tredje grodboken. Den första kom 2003 och den andra 2005, så det fanns en del grodor sedan dess att välja mellan.

– Jag vill verkligen tacka våra uppmärksamma läsare, utan dem skulle vi inte kunna göra det här. Vissa personer får man en sorts relation till, de kan ha skickat in grodor regelbundet i många år, säger Qia Rindevall.

Numera kommer de flesta grodor in via mejl, men förr kunde det komma högvis med kuvert varje vecka med posten. Fortfarande kommer det en del den vägen.

Av de grodor som skickas in kan märkas en viss överrepresentation av blåljusnotiser och numera även av sajtpubliceringar.

– Där har det troligen varit lite bråttom. Korrekturläsarna har ju också rationaliserats bort i stor utsträckning, vilket säkert också spelar roll.

En rolig groda ska inte bara vara en felskrivning där en bokstav saknas, eller ett syftningsfel i största allmänhet, enligt Qia Rindevall.

– Vi försöker att inte vara språkpoliser. Felskrivningen ska göra att texten får ett annat, oavsiktligt humoristiskt innehåll än det som var tanken. Ett bra exempel på ett roligt syftningsfel är vinnaren av Årets groda 2019, där notisen berättade om fåglar som attackerade människor som sitter på balkongerna och bajsar.

Eller som i grodan ”Buss med lever välte” där ett uteblivet e framför lever gör att innehållet blir ett helt annat, och en inte fullt så dramatisk nyhet.

En favorit bland Qia Rindevalls grodor genom åren är en ur Södra Dalarnas Tidning från 1989.

– Där var det nödvändigt att publicera hela artikeln. Det var en skribent som skrivit en artikel om sig själv och sina uppdrag inom svenska kyrkan, där han även framhållit sina förtjänster och citerat sig själv.

Bokens ”grodurval” har varit ute på remiss bland några av  Journalistens medarbetare, som framfört sina synpunkter (och skratt) och efter det har det slutliga urvalet gjorts.

Boken innebär på inget sätt ett avslut på grodpubliceringarna i tidningen, tvärtom.

– Fortsätt gärna att skicka in era grodor, säger Qia Rindevall.

 

FAKTA

Journalisten har publicerat pressgrodor sedan 80-talet. Två samlingsböcker har tidigare getts ut på Atlas förlag. Den tredje boken Sveriges roligaste pressgrodor ges ut av Lind & Co.

 

Fler avsnitt
Fler videos