Gå direkt till textinnehållet

UR stuvar om i ledningen

Johan Grafström (bilden) får lämna toppjobbet som utbudschef på UR mitt under pågående kris på public service-bolaget. UPPDATERAD.

Utbildningsradions VD Christel Tholse Willers stuvar nu om i ledningsgruppen. Johan Grafström får lämna toppjobbet som utbudschef och blir i stället exekutiv producent och kommer att lämna ledningsgruppen.

”Vi har behov av att stärka upp med en exekutiv producent som har inriktning på produktionsutläggningar och digitala plattformar. Båda dessa områden behöver ha särskilt fokus under hösten och in i 2018”, skriver VD Christel Tholse Willers på URs intranät.

Som Journalisten berättat har den pågående omorganisationen på UR lett till ett kraftigt produktionstapp under våren, då flera journalister gick sysslolösa i månader. Tappet ska nu kompenseras med inköp och utlägg på externa produktionsbolag för att klara volymerna för 2018 och 2019.

Annons Annons

Efter att Journalistens reportage publicerades i förra veckan riktade 37 projektledare och producenter kritik mot VD Christel Tholse Willers i ett öppet brev på URs intranät. Det ledde i sin tur till att VD i går måndag beslutade att införa ett processtopp i omorganisationen och vidta åtgärder för att säkra produktionen.

Arbetet med att rekrytera en ny utbudschef påbörjas omgående, uppger VD Christel Tholse Willers.

I ett mejl till Journalisten uppger Christel Tholse Willers på tisdagseftermiddagen att förändringen inte på något sätt är kopplad till artikeln i Journalisten, ”även om jag absolut kan förstå att kopplingen görs”. Hon fortsätter:

”Det här handlar om hur vi prioriterar på bästa sätt för UR och våra användare. Sådana här beslut tar vi inte baserat på en artikel eller enskilda dialogmöten. Jag har fortsatt fullt förtroende för Johan Grafström. UR får nu ännu större utväxling av Johans särskilda kompetens i digital publicistik när han fullt ut kan fokusera på detta.”

Enligt Christel Tholse Willers är detta en lösning hon och Johan Grafström kommit fram till tillsammans i löpande dialog. 

”Vi försöker leva en kultur där vi inte värderar olika roller mot varandra, utan bäst lämpad för uppgiften ska utföra den. Johan är själv entusiastisk inför möjligheterna i det nya uppdraget”, skriver Christel Tholse Willers i mejlet till Journalisten. 

Johan Grafström är fortsatt en del av utbudsledningen, men kommer på sikt att lämna företagsledningen, uppger Christel Tholse Willers.

Fler avsnitt
Fler videos