Gå direkt till textinnehållet

Uppsagd AT-reporter får 125 000 i förlikning

Stefan Samuelsson som sades upp från Alingsås Tidning i samband med att Stampen köpte konkursboet får 125 000 kronor i kompensation från Stampen genom en förlikning i Arbetsdomstolen. ”Jag är kluven – jag hade gärna sett en dom”, säger Stefan Samuelsson.

När Stampen via Mediebolaget Västkusten tog över konkursade Alingsås Tidning och två systertidningar i oktober 2019 fick fyra journalister gå, varav tre med längst anställningstid på sina redaktioner. Journalistförbundet menade att det var ett kringgående av Lagen om anställningsskydd (Las) och stämde Stampen i Arbetsdomstolen, för uppsägningen av reportern Stefan Samuelsson, som hade varit anställd i bolaget sedan 1992.

I måndags möttes parterna i Arbetsdomstolen i Stockholm, och nådde en förlikning som innebär att Stefan Samuelsson får en ekonomisk kompensation om 125 000 kronor från Stampen.

Journalistförbundet hade krävt ett allmänt skadestånd om 125 000 kronor samt ett mindre ekonomiskt skadestånd om inkomstbortfall på grund av uppsägningen.

– Det är viktigt symboliskt att det blev den summan, inte för pengarna, utan eftersom det motsvarar hela det allmänna skadeståndet. Jag blev kränkt, förbigången och jag kan inte se det på annat sätt än att jag blev åldersdiskriminerad, säger Stefan Samuelsson till Journalisten.

– Jag står naturligtvis bakom förlikningen men jag är kluven; jag hade gärna sett principfrågan prövad och fått en dom. Det känns inte riktigt som en seger.

Journalisten besökte Alingsås Tidning i mitten av september 2019, två veckor före konkursen. Foto: Tor Johnsson

Principfrågan är komplex eftersom det handlar om en konkurs. Torsdagen den 3 oktober 2019 informerade konkursförvaltaren de anställda på Alingsås Tidning att Stampen ville köpa bolaget och driva vidare tidningen. Samma dag kallades medarbetarna en och en upp till samtal med Stampens vd Johan Hansson och ekonomidirektör Sherry Khanzadeh på övervåningen i tidningshuset i Alingsås. Var och en kom de ned med anställningskontrakt i Stampenägda Mediebolaget Västkusten.

Åtta medarbetare, varav fyra journalister, kallades inte upp till möte – och fick inga nya anställningskontrakt. En av dem var Stefan Samuelsson. Dagen efter sade konkursförvaltaren upp samtliga anställda från konkursboet William Michelsen boktryckeri AB.

Eftersom uppsägningarna skett efter att de nya anställningskontrakten skrivits under hade inte företrädesrätten inträtt, hävdar Stampen och Medieföretagen. Det fanns helt enkelt inga lediga tjänster på Alingsås Tidning som de uppsagda skulle kunna ha företrädesrätt till, menade de.

– Det hade förstås varit bra om vi fått en prövning av frågan om hur företrädesrätten fungerar vid en konkurs, men vi är nöjda med att medlemmen har fått en kompensation som motsvarar skadan som han har lidit. Vi hoppas nu att liknande situationer inte kommer att uppstå i framtiden, men om de uppstår kommer vi inte tveka att driva det till Arbetsdomstolen, säger Katarina Dahlskog, förbundsjurist på Journalistförbundet.

Stefan Samuelsson har sedan han blev uppsagd från Alingsås Tidning haft flera vikariat inom Gota Media och Hall Media. I dag har han en projektanställning på Borås Tidning för att stärka tidningens bevakning i Herrljunga. Projektanställningen löper till september och vad han ska göra sen är inte bestämt; han fyllde 65 år i december.

– Jag konkurrerar dagligen med mina tidigare kollegor på Alingsås Tidning, och det känns lite konstigt. Men nu kan jag släppa den här tvisten, det är bra.

Vad ska du göra med pengarna?
– Vi ska hitta på någonting gemensamt i familjen när pandemin är över; jag och min sambo och våra fyra vuxna barn och deras familjer.

Fotnot: Journalisten har utan framgång sökt Stampen Medias personaldirektör Bengt Olsson för en kommentar.

Fler videos
Fler avsnitt