Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet stämmer Stampen i AD

När Stampen tog över konkursade Alingsås Tidning fick de journalister med längst anställningstid gå. Ett kringgående av turordningsreglerna, menar Journalistförbundet som nu tar saken till Arbetsdomstolen.

Förra hösten tog Stampen via Mediebolaget Västkusten över konkursade William Michelsen boktryckeri AB, som gett ut den prenumererade tredagarstidningen Alingsås Tidning samt gratistidningarna Lerums Tidning och Härrydaposten/Partille Tidning.

Som Journalisten rapporterat valde Stampen att inte erbjuda de fyra medarbetare som hade längst anställningstid på sina driftsenheter, och i tre av fyra fall även var äldst där, anställning.

Journalistförbundet ifrågasatte Stampens hantering, men både lokala och centrala förhandlingar avslutades i oenighet.

Annons Annons

Journalistförbundet väljer nu att stämma Mediebolaget Västkusten för kringgående av LAS regler om företrädesrätt till återanställning. Det ska inte vara möjligt att handplocka personal för den som tar över en verksamhet som går i konkurs, menar förbundet.

– Att kringgå medlemmars företrädesrätt i en konkurssituation är helt oacceptabelt. Därför är det viktigt att förbundet driver frågan i domstol, säger Katarina Dahlskog, förbundsjurist, i en kommentar.

Den person stämningen gäller är reportern Stefan Samuelsson, som hade varit anställd i bolaget sedan 1992.

– Jag tycker att det är bra att förbundet har tagit steget och bestämt sig för att testa frågan. Så att det blir klarlagt om arbetsgivarparten har kringgått LAS eller inte. Både jag och SJF anser ju att det tydligt är så. Det ska bli spännande att se vad Arbetsdomstolen kommer fram till, om frågan tas upp för prövning, säger Stefan Samuelsson.

Fler avsnitt
Fler videos