Gå direkt till textinnehållet

”Upprörande att få pris av kulturjournalister”

Jan Guillou är Årets Axel Liffner-pristagare. Men särskilt glad blev han inte, till en början.

På Aftonbladet Kulturs fest på Konstnärsbaren på onsdagskvällen tilldelades Jan Guillou Axel Liffner-priset, som årligen tilldelas ”en kulturjournalist som i sin verksamhet kombinerar djup kunskap om konst och kultur med ett lyhört sinne för kulturjournalistikens språk och uttrycksmedel”. Något som inte helt föll Jan Guillou i smaken.

Prisutdelaren tillika kulturchefen på Aftonbladet Åsa Linderborg berättade för publiken att pristagaren blev arg när hon kontaktade honom för att gratulera honom till priset.

”Vad är det för fel på dig, Jan Guillou?” sa hon och lämnade över mikrofonen till Jan Guillou som i sitt efterföljande ”tacktal” riktade en bredsida mot den svenska kulturjournalistiken, för att sedan konstatera att det ändå är roligt att få pris.

Efter prisutdelningen förklarade han sitt dilemma för Journalisten.

– Det här är ett pris som kulturjournalister delar ut till kulturjournalister. Kulturjournalisterna är fienden, de antiintellektuella, litteraturteoretikerna, som ständigt angriper yttrandefriheten och med en blick kan avgöra vem som är styckmördare. Att då tilldelas pris som en kulturjournalist, av kulturjournalister, det var upprörande. Det kändes kränkande, säger Jan Guillou.

– Sedan funderade jag en stund på saken och kom fram till att det ändå är roligare att få ett pris än att inte få ett. Därmed följer att det är roligt att få det här priset.

Om du skulle ranka det här priset bland alla priser du har fått, vilken placering får det?
– Det finaste priset var Prix Italia för TV-dramatiseringen av Förhöret 1990, följt av Prix France Culture samma år för bästa till franska översatta roman, som var Ondskan. Hm. Sedan blir det lite svårt. Men om jag säger så här då: prestigemässigt är detta pris på en fjärdeplats.

Juryn, bestående av Aftonbladet Kulturs redaktion, motiverade beslutet enligt följande:

”Det står en air av bläckpatron och stencilapparat kring årets Axel Liffnerstipendiat. I ett halvt sekel har han slitit skrivmaskin. Med ideologisk konsekvens och retorisk stringens har han gjort vår tids stora frågor till sina egna folkbildande projekt: yttrandefrihet, rättssäkerhet, främlingsfientlighet, girighet, imperialism, terrorism, pennalism, bombliberalism, jakt, makt, medieslakt … Alltid aktuell, ständigt kontroversiell, utgör han ett monument i den svenska journalistikens historia. 2016 års Axel Liffner-stipendium tilldelas stilisten, rabulisten, socialisten Jan Guillou.”

På Aftonbladets Kulturfest tilldelades Eija Hetekivi Olsson Aftonbladets litteraturpris.

Lilian Sjölund, politisk redaktör på Ljusnan, tilldelades priset Hummerkniven som går till en liberal som vågar vara liberal, som försvarar yttrandefriheten och alla människors lika värde när dessa är hotade ”inte minst från liberalerna själva”.

Fler avsnitt
Fler videos