Gå direkt till textinnehållet

Uppmanar till bojkott av Newsmill

Historikern, medgrundaren till Piratbyrån och skribenten Rasmus Fleischer vill bojkotta debattsajten Newsmill. Grundorsaken är ett debattinlägg mot migrationsminister Tobias Billström som avslutades med en "millning" om romer.

I sin blogg copyriot konstaterar han att "millningen" visade att 77 procent svarade att de var arga på romer.

"Om jag ska sätta fingret på min vämjelse, handlar det nog åter om detta med åsikternas allmänna ekvivalens. Att man upprättar ett torg där allt måste vara åsikter och där åsikter bara får genomslag när de tar formen av tajmat "utspel", med en slagkraftig rubrik och rätt avsändare. Samt att allt som sägs avslutas med uppmaningen att "kommentera med känslor". Känslorepertoaren är minst sagt utarmad: glad, nyfiken, arg, uttråkad?" skriver Rasmus Fleischer.

Leo Lagercrantz, chefredaktör och ansvarig utgivare på Newsmill håller helt med kritiken när det gäller millningen av romer.

Annons Annons

– Vi ska inte ha millning om vad man känner för romerna i Sverige. Det var ett journalistiskt  misstag, ett handhavandefel. Så fort jag såg det tog jag bort det, säger Leo Lagercrantz.

– Annars menar jag att vår debatt om romer är den bästa i Sverige och omöjligtvis kan beskyllas för att stryka främlingsfientliga krafter medhårs. Det är här debattörer som till exempel Rosa Taikon väljer att skriva och det är här som Tobias Billström fått utstå hårdast kritik. 

Rasmus Fleischers kritik mot "millningen" i stort, där man ska reagera känslomässigt på något som skrivits, håller han däremot inte alls med om.

– Vi använder det för att få bort en del av de känslokommentarer som finns. De är ett sätt för läsarna att snabbt kanalisera en känsla, när man inte har så mycket annat att säga. Våra läsarkommentarer är justa och jag tror att det delvis beror på det. Sedan modererar vi också de allra flesta kommentarer.

Enligt Leo Lagercrantz är "millningsfunktionen" uppskattad.

– Den är oförarglig och en rolig och uppskattad funktion.

Fotnot: Millning är en sorts enkät som finns efter debattartiklarna på Newsmill. Läsarna uppmanas att placera in sig på en känsloskala, som redovisas i en grafisk form.

 

Fler avsnitt
Fler videos