Gå direkt till textinnehållet

Uppmanar EU att agera mot Polen och Ungern

Idag onsdag ska EU-parlamentet debattera mediefriheten i Ungern och Polen. 19 pressfrihetsorganisationer uppmanar EU att agera för att försvara mediefriheten i länderna.

Den ungerska modellen för att nedmontera den oberoende journalistiken är sofistikerad och effektiv. Det menade Teresa Ribeiro, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), vid ett webinarium inför onsdagens debatt i EU-parlamentet.

Ungerns regering har stigmatiserat oberoende journalister som ”opatriotiska” och anklagat dem för att tjäna utländska krafter, konstaterade hon. Regeringen har agerat mot oberoende medier via regleringsorgan och myndigheter, som när den oberoende radiostationen Klubrádió nyligen blev av med sändningstillståndet med hänvisning till en teknikalitet.

Nu varnar många för att Polen kopierar delar av Ungerns sätt att ta kontrollen över mediesektorn.

Annons Annons

– Ungern har nedmonterat mediefriheten på ett sätt vi inte tidigare sett i EU. Nu exporteras metoderna till Polen. EU-institutionernas misslyckande med att hejda utvecklingen i Ungern har gett andra regeringar intrycket att det är fritt fram att göra som i Ungern, säger Scott Griffin vid pressfrihetsorganet IPI.

Han menar att public service-företagen var ”lågt hängande frukt ”; nu är de propagandainstrument för regeringarna i Polen och Ungern. Det mest oroande aktuella utvecklingen i Polen är enligt IPI att det statskontrollerade oljebolaget Orlen i december tog över Polska Press som äger 20 av Polens 24 regionala dagstidningar.

Witold Glowacki, journalist på Polska Press, säger att affären ännu inte påverkat tidningarna, men att anställda på tidningarna är oroliga för framtiden med de nya ägarna.

– [Regeringspartiet] Lag och rättvisa förvandlade snabbt public service-medierna till propagandakanaler. Vi är rädda för att det scenariot ska upprepas. Vi är inte så oroliga för massuppsägningar som för politiska påtryckningar, en mjukare ekonomisk press som kan leda till självcensur, menar Witold Glowacki.

Joanna Szymanska från pressfrihetsorganisationen Article 19 tror att det statliga övertagandet av Polska Press kommer få stor påverkan på vilken information den polska befolkningen kan ta del av. Att det är regionala tidningar kan ses som taktiskt av regeringspartiet, eftersom regeringen traditionellt har svårare att nå ut i de polska regionerna, menar hon.

Joanna Szymanska lyfter också missbruk av förtalsåtal som ett reellt hot mot den polska yttrandefriheten.

– Det har väckts hundratals åtal mot medier och journalister, ofta är det politiker, statliga bolag eller regeringen som står bakom. Rättsprocesserna är dyra och utdragna, ofta tar det två, tre år eller mer, säger Joanna Szymanska.

Antalet åtal för blasfemi har också ökat.

I ett uttalande adresserat till EU-parlamentet begär 19 medie- eller pressfrihetsorganisationer, bland dem IPI, RSF, EFJ och Pen International, att EU-kommissionen ska agera mot situationen i Ungern och Polen, samt Slovenien.

Organisationerna kräver bland annat en utredning kring Klubrádiós indragna sändningstillstånd och Orlens övertagande av Polska Press.

Läs hela uttalandet och kraven på IPIs sajt.

Fler avsnitt
Fler videos