Gå direkt till textinnehållet

Journalister varnar för statliga uppköp av medier i Polen

Det statskontrollerade oljebolaget Orlen tar över Polska Press som äger 20 av Polens 24 regionala dagstidningar. Medieuppköpen väcker oro.

Förra veckan stod det klart att Orlen köper mediekoncernen Polska Press av tyska Verlagsgruppe Passau. När affären är genomförd nästa år kommer Orlen, som styrs av en nära allierad till det konservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS), att äga 20 av Polens 24 regionala dagstidningar, 150 veckotidningar och 500 tidningssajter.

Affären väcker oro bland journalister i Polen, rapporterar bland andra Financial Times. PiS har inte gjort någon hemlighet av att man vill att det privata medieägandet ska ligga i polska händer. Men många

journalister fruktar att uppköpen kommer att förvandla fria medier till statliga propagandamaskiner, i likhet med den statskontrollerade tv-kanalen TVP.

Annons Annons

Den polske publicisten Bartosz T Wieliński, biträdande chefredaktör för den liberala polska dagstidningen Gazeta Wyborcza, skriver i Dagens Nyheter att den polska regeringen kopplar ett ”järngrepp” om landets fria medier och att kampanjen har blivit så hårdför att han frågar sig om han fortfarande lever i ett demokratiskt land.

Fler avsnitt
Fler videos