Journalister varnar för statliga uppköp av medier i Polen

17 december, 2020

Det statskontrollerade oljebolaget Orlen tar över Polska Press som äger 20 av Polens 24 regionala dagstidningar. Medieuppköpen väcker oro.

Förra veckan stod det klart att Orlen köper mediekoncernen Polska Press av tyska Verlagsgruppe Passau. När affären är genomförd nästa år kommer Orlen, som styrs av en nära allierad till det konservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS), att äga 20 av Polens 24 regionala dagstidningar, 150 veckotidningar och 500 tidningssajter.

Affären väcker oro bland journalister i Polen, rapporterar bland andra Financial Times. PiS har inte gjort någon hemlighet av att man vill att det privata medieägandet ska ligga i polska händer. Men många

journalister fruktar att uppköpen kommer att förvandla fria medier till statliga propagandamaskiner, i likhet med den statskontrollerade tv-kanalen TVP.

Den polske publicisten Bartosz T Wieliński, biträdande chefredaktör för den liberala polska dagstidningen Gazeta Wyborcza, skriver i Dagens Nyheter att den polska regeringen kopplar ett ”järngrepp” om landets fria medier och att kampanjen har blivit så hårdför att han frågar sig om han fortfarande lever i ett demokratiskt land.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies