Gå direkt till textinnehållet

Upphovsrätten inte löst för sedelbilderna

Än är upphovsrätten för de bilder som ska pryda de nya sedlar som ska börja gälla 2015 inte löst. Bildbyrån Scanpix förhandlar med Riksbanken. En av de frågor som diskuteras är att Riksbanken inte vill att fotografens namn ska finnas med på sedlarna.

När utseendet på de nya sedlarna presenterades i april framkom att Riksbanken inte gjort upp med de fotografer som tagit de bilder som ska pryda sedlarna.

Förutom förhandlingarna om rätten att använda fotografernas bilder på sedlarna diskuteras också ersättning för att Riksbanken inte vill att bilderna ska komma att publiceras med fotografens namn. Praxis från Riksbankens sida är att endast Riksbanksfullmäktiges ordförandes och Riksbankschefens namn finns med på sedlarna.

"Jag är väldigt hedrad och hoppas att det löser sig på bästa sätt, men de skulle ha tagit kontakt med oss först. Det här känns respektlöst och oproffsigt", säger Jacob Forsell, som tagit en av bilderna, till Dagens Nyheter.

Annons Annons

Catharina Ekdahl på Svenska fotografers förbund, säger till DN att Riksbanken "gör saker i helt fel ordning".

I en artikel i Fotografisk Tidskrift har hon tidigare uttalat sig om namndiskussionen: "Det handlar om tvingande lagstiftning till upphovsmännens fördel, som i det här fallet innebär att fotografens namn ska sättas ut i anslutning till det använda fotografiet såvida det inte är praktiskt eller tekniskt omöjligt. Inget av detta kan hävdas i fallet med de nya sedlarna."

 

Fler avsnitt
Fler videos