Gå direkt till textinnehållet

Upphovsrätten får inte värderas för lågt

- Värderingen av upphovsrättsskyddat material är ett mått på hur mycket journalistiskt arbete är värt. I förlängningen kan det påverka lönesättningen, säger Arne König, vice ordförande för Journalistförbundet, om nätverket Kulturskaparna som lanserades i dag.Foto: Tomas Ohlsson. 

Kulturskaparna består av 25 organisationer, däribland Journalistförbundet, som representerar författare, bildkonstnärer, musikskapare, skådespelare, artister, regissörer, musiker och journalister.

Svenska Dagbladets Brännpunkt skriver företrädare för nätverket att det "vill vara en stark röst för kulturen i diskussionen om hur ord, bild och musik på nätet ska licensieras och finansieras".

Vad har journalister med artister och skådespelare att göra, Arne König?

Annons Annons

– Vi delar i viss mån samma problem: vårt upphovsrättskyddade material finns också på nätet. Och det finns krav från bland annat EU-håll på att mer material ska göras tillgängligt där.

Men det är inte främst journalistiska texter som fildelas i dag?

– Nej, men det är viktigt för vår del att upphovsrättskyddat material som film eller musik inte blir för lågt värderat. Om upphovsrättsanvändning ersätts för lågt kommer det att kunna påverka även våra medlemmars inkomster.

Hur då?

– Även om våra medlemmar huvudsakligen får sin inkomst från lön, och inte upphovsrätt, så är värderingen av upphovsrättsskyddat material ett mått på hur journalistiskt arbete är värderat. I förlängningen kan det påverka lönesättningen.

Är det rimligt att tänka sig en gemensam lösning för hur till exempel bild, text och musik ska betalas på nätet?

– Jag tror att det kommer att finnas många olika lösningar, som måste anpassas efter vilken kulturform det handlar om. Ett exempel på ett försök till lösning är hur man i Tyskland har börjat belägga varje ny dator med en extra avgift på 14 euro, som går till upphovsmännen.

Varför lanseras Kulturskaparna nu?

– Nätverket har tillkommit bland annat för att påverka debatten om upphovsrätten i valrörelsen. Många politiker är osäkra i fildelningsdebatten och i upphovsrättsfrågorna, och vi vill göra det tydligt att kulturskaparna är villiga att medverka till att hitta praktiska lösningar när vårt material används på internet.

Läs mer här.

 

Fler avsnitt
Fler videos