Gå direkt till textinnehållet

Uppgifter om gripandet överlämnat till Sverige

Svenska ambassaden i Kabul har lämnat vidare uppgifter om den man som gripits misstänkt för mordet på Nils Horner till utredare i Sverige.

Det var på morgonen svensk tid som uppgifterna kom att Afghanistans underrättelsetjänst gripit en person misstänkt för mordet på Sveriges Radios reporter Nils Horner. Den gripne sägs tillhöra en militant grupp som kallas Självmordsfronten.

Ekots chef Anne Lagercrantz säger till TT att hon tycker det är oklart vilken gruppen är, hur gripandena gick till och har också svårt att bedöma trovärdigheten i gruppens påstående att man utförde mordet.

”Vi hoppas så klart innerligt att de skyldiga ställs inför rätta men de här uppgifterna är väldigt osäkra.”

Annons Annons

Gruppens medlemmar uppges vara en utbrytargrupp från talibanerna. De ska ha hävdat att Nils Horner spionerade för brittiska underrättelsetjänsten. Men talibanerna förnekar att de skulle ligga bakom mordet på Nils Horner.

Enligt Reuters har svenska ambassaden i Kabul lämnat över detaljer om arresteringen till svenska utredare.

”Undersökningen i Sverige pågår fortfarande”, säger Anders Skiöldebrand vid den svenska ambassaden i Kabul till Reuters.

Internationella åklagarkammarens chef, Lise Tamm, säger till DN att hon måste tala med förundersökningsledaren i Sverige innan hon kan kommentera uppgiften.

Fler avsnitt
Fler videos