Gå direkt till textinnehållet

UNT och Medieföretagen stäms på 9,2 miljoner

67 journalister på Upsala Nya Tidning, UNT, har fått arbeta för mycket och fått för lite arbetstidsförkortning. Därför stämmer Journalistförbundet UNT och Medieföretagen i Arbetsdomstolen på sammanlagt 9,2 miljoner kronor.    

Missförhållandena upptäcktes i samband med att arbetsgivaren sade upp det lokala avtalet i syfte att kunna förlänga de anställdas arbetstid.

I vissa fall har bristerna i schemaläggningen och den felaktiga hanteringen av arbetstidsförkortning pågått i minst tio år, skriver Journalistförbundet på sin hemsida. Det innebär att förbundet driver krav av mycket olika omfattning för olika medlemmar.

Sedan vintern 2011 har journalistklubben på UNT och Journalistförbundet i lokala och centrala förhandlingar försökt hitta en lösning. Men fallet är komplicerat då det inte bara handlar om betalning för den tid medlemmar jobbat för mycket. Det finns också frågor om tolkningen av olika avtal som parterna inte kunnat lösa.  

Annons Annons

Förlikning kring ett antal andra frågor på UNT har kunnat nås, bland annat när det skadestånd för brott mot kollektivavtalet.

Men en förlikning i ärendet om arbetstidens omfattning har inte varit lika framgångsrik. 

Efter Journalistförbundets stämning av UNT och Medieföretagen väntar nu en process där motparten får svara på stämningen innan ärendet behandlas i en rättegång i Arbetsdomstolen.

Fler avsnitt
Fler videos