Gå direkt till textinnehållet

UNT förbjuder rökning

Det är slutbolmat hos Upsala Nya Tidning. Från och med nu har företaget förbjudit cigarettrökning under arbetstid.

Journalistklubbens ordförande på UNT, Karolina Tolstav skrattar till lite när Journalisten ringer upp henne med frågor om det nya rökförbudet.

– Det här kom faktiskt helt utan förvarning för personalen, det skickades ut i ett informationsbrev från arbetsgivaren att det här gäller från och med nu. Jag tycker att det hade varit snyggt att ge en liten förvarning och kanske förankra det lite först? När man har hört talas om förbud på andra arbetsplatser så har det varit mer av en process, att arbetsgivaren erbjuder hjälp med rökavvänjning och sen finns det ett slutdatum. Nu lämnade de telefonnumret till företagshälsovården i brevet och det var det vi fick, säger Karolina Tolstav.

Karolina Tolstav är själv en av tidningens fem rökare. Hon såg mejlet när det var två timmar kvar till hennes nästa arbetspass – och insåg att det här är ett problem som måste lösas omedelbart.

– Jag har nu börjat med e-cigaretter under arbetstid. Jag satt hemma och såg mejlet och förstod att eftersom jag ska iväg och jobba om två timmar så måste jag ha en lösning nu. Så jag fick springa ner på stan, hur de andra rökarna gör vet jag inte, säger hon.

Enligt de nya reglerna får man alltså inte röka under arbetstid, men eftersom lunchrasten inte räknas som arbetstid så är det okej då. Man får inte lov att röka inne på UNTs område, ens på lunchen, så om andan faller på då får man lov att gå iväg en bit.

Vad säger resten av medlemmarna om det här?
– Jag har fått väldigt mycket stöd! skojar hon.

– Nej, men hur ska det gå sen om de ska ge sig på snusarna? Folk undrar väl mest.

Christoffer Tell är HR-ansvarig på företaget:

– Att vara en rökfri arbetsplats är en friskfaktor för att motverka ohälsa, säger Christoffer Tell.

Vissa kanske skulle kalla det här förmynderi?
– Nej, vi ser inte det som förmynderi, vi tänker på våra medarbetares hälsa.

Vad får det för konsekvenser om man fortsätter röka?
– Riktlinjerna är att vi vill att medarbetarna ska tänka på sin och sina medarbetares hälsa. Vi vill att man har det i åtanke.

… men får det några konsekvenser?
– Det är ordningsregler att vi vill ha en rökfri arbestplats och vi vill att medarbetarna ska anpassa sig efter det, fortsätter Christoffer Tell.

Fler avsnitt
Fler videos