Gå direkt till textinnehållet

Ungerska ambassadörer beordrade att spionera på journalister

Den ungerska regeringen har beordrat sina ambassader i EU-länder att spionera på ungerska journalister som åker utomlands i tjänsten.

Den nystartade ungerska nyhetssajten Telex avslöjar att den ungerska regeringen gett landets ambassadörer i uppdrag att rapportera när ungerska journalister reser utomlands i arbetet. I juni skickade Ungerns vice utrikesminister József Magyar ett brev till ambassadörerna i alla EU-länder med rubriken: ”Begäran om information om ungerska journalisters arbetsresor utomlands”.

Ministern efterfrågade specifikt arrangemang i de olika länderna dit ungerska journalister rest för arbete eller studier under de senaste åren.

Ungerska utrikesdepartementet uppger i ett mejl till Telex att skälet till att man begärt upplysningar om ungerska journalisters aktiviteter i andra EU-länder är att utrikesdepartementet ”gör allt som är nödvändigt för att förhindra utländskt inflytande i Ungerns interna angelägenheter”. Departementet uppger också att det enligt deras erfarenhet är ”Sorosnätverket som vanligtvis ligger bakom sådana attacker”.

Annons Annons

Sorosnätverket refererar till finansmannen George Soros, som den ungerska regeringen utsett till sin huvudfiende. Myter och konspirationsteorier om George Soros är vanliga i högerextrema kretsar i Ungern och bottnar ofta i antisemitism.

Fler avsnitt
Fler videos