Gå direkt till textinnehållet

Ungersk journalist lämnar tillbaka pris

Den ungerske journalisten Ferenc Szaniszlo, som har gjort antisemitiska och rasistiska uttalanden, har gått med på att lämna tillbaka ett pris han fått av ungerska regeringen.

Ferenc Szaniszlo, reporter på TV-kanalen Echo TV, har vid flera tillfällen fört fram rasistiska och antisemitiska åsikter.

Den israeliska ambassadören i Ungern protesterade mot att Ferenc Szaniszlo tilldelades Mihaly Tancsis-priset och personer som tidigare fått samma pris har hotat med att lämna tillbaka sina utmärkelser, av rädsla för att sammankopplas med Szaniszlos,

År 2011 fick Echo TV böta 500 000 forint (1 640 Euro) efter att Szaniszlo jämfört romer med ”apor”. År 2009 sade han att Israel kan behöva tömmas på folk före 2020, eftersom landet inte längre är geopolitiskt viktigt.

Annons Annons

Ferenc Szaniszlo har nu gått med på att lämna tillbaka Mihaly Tancsis-priset, en av de högsta utmärkelser en journalist kan få i Ungern. Men han ångrar inte sina uttalanden och förnekar att han är rasist och antisemit.

Han sade att USAs och Israels ambassadörer säkert är glada att de vunnit mot honom.
”Men världen vet nu att det finns en liten ungersk TV-kanal som är beredd att stå upp mot den globala maktstrukturen”, sade han.

 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos