Gå direkt till textinnehållet

”Under min livstid kommer någon att bli mördad”

Kriminalreportern som har bråkat med Google om att få bort en sökträff som ledde till en sajt där hans personuppgifter blev uthängda fick rätt. Techjätten blockerar nu sajten från sökningar.

I går berättade Journalisten om kriminalreportern på en större tidning som vänt sig till Datainspektionen. Google sa först blankt nej till att blockera sökningen – men kort efter att flera branschmedier rapporterat om saken hörde de av sig till reportern igen och meddelade att de efter ytterligare granskning nu väljer att blockera webbadressen för sökningar.

Kriminalreporter tror dock inte att det egentligen har något med medierapporteringen att göra.

– Nej, det var för kort inpå. Om jag fattat det rätt så skulle Datainspektionen driva ett par snarlika fall mot Google så det måste ha lossnat precis samtidigt.

Annons Annons

Kriminalreportern har tidigare haft ett liknande anspråk mot Google som då inte ledde någonstans. Även då var hen i kontakt med Datainspektionen.

– Att jag gjorde detta en andra gång beror egentligen på att jag skulle få mina skyddade personuppgifter förlängda. Då vill Skatteverket gärna att man har gjort något i saken.

Nättrollet som hänger ut reportern har varit i klammeri med rättvisan tidigare för liknande fall.

– Han är ett känt nättroll som hatar poliser, åklagare och journalister. Han lägger inte ut texter utan fotograferar av ens personuppgifter från exempelvis Infotorg och lägger det som en bild, som man hittar om man söker på mitt namn och bilder. Även min partner och mina syskon ligger där med sina personuppgifter så han har ansträngt sig riktigt för detta. Samtidigt så tog det en kollega på redaktionen tio minuter att ta reda på vem han är genom IP-adressen.

Reportern, som försökt få bort uppgifter kring sig själv och familjen från nätet sedan 2014, har gjort polisanmälan men hyser inga större förhoppningar om att något ska hända.

– Vi vet vem han är men ändå saknas det utredningsresurser. Forskare, politiker och andra pratar om hat och hot mot journalister som en viktig sak. Något som skadar demokratin i vårt land, men det händer väldigt lite. Det är samma sak med polisen, de säger att det är viktigt men när det kommer till kritan så har man inga resurser att utreda.

Du är knappast ensam om att råka ut för detta, tycker du man borde se över lagstiftningen?
– Ja, vi måste upp på hyggliga fängelsenivåer för att skrämma folk. Tar du en vanlig näthatare och burar in honom i sex månader så blir det väldigt jobbigt, speciellt om du har honom häktad under utredningen. Men jag tror inte det kommer att hända något förrän det sker ett riktigt allvarligt attentat mot en journalist. Under min livstid så kommer någon att bli mördad. Det ska inte behöva vara så här på svenska arbetsplatser.

Fler avsnitt
Fler videos