Gå direkt till textinnehållet

Ulrika Knutson kräver svar av regeringen

Publicistklubbens ordförande Ulrika Knutson kräver svar av statsminister Reinfeldt och utrikesminister Bildt om varför man inte lyckats få hem frilansjournalisterna Martin Schibbye och Johan Persson från Etiopien.

I en debattartikel i Fokus, Det bränns Carl Bildt, frågar PKs ordförande, författaren och kulturjournalisten Ulrika Knutson, vems sida regeringen egentligen står på när det gäller de fängslade och terroråtalade frilansjournalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

Schibbye och Persson befann sig i Ogaden i Etiopien för att granska Carl Bildts tidigare uppdragsgivare Lundin Petroleum (fd Lundin Oil) när de greps 1 juli. Förra veckan åtalades de för bland annat delaktighet i terrorism.

"Nu måste både statsminister Reinfeldt och utrikesminister Bildt svara på berättigade frågor", skriver Ulrika Knutson.

"En fråga är varför Shibbye och Persson inte redan är hemma? Tre engelska journalister som greps under liknande omständigheter har den brittiska regeringen lyckats få loss."

Ulrika Knutson anser i debattartikeln att den svenska opinionen inte kommer att bli nådig om regeringen misslyckas med att få hem Schibbye och Persson:

"Redan finns ett berättigat missnöje över att Sverige under tio långa år misslyckats med att få hem Dawit Isaak från Eritrea. Men få tvivlar på regeringens goda vilja, eller misstänker Carl Bildt för att inte göra sitt bästa. I det etiopiska fallet, däremot, lurar en politisk skandal om inte regeringen svarar på kritiken, och svarar tydligt. För första gången är det Carl Bildt som har bevisbördan helt på sin sida", skriver Ulrika Knutson i debattinlägget i Fokus.

Fler avsnitt
Fler videos