Erik Halkjaer och Ulrika Hyllert. FOTO: Journalistförbundet

RSF och Journalistförbundet anmäler polisen till JK

4 juli, 2022

Tidigare i somras förde polisen bort två journalister som bevakade en klimataktion i Stockholm. Nu JK-anmäler Journalistförbundet och Reportrar utan gränser Sverige (RSF) händelsen. Polisens agerande är helt oacceptabelt, säger förbundsordförande Ulrika Hyllert. 

Journalistförbundet och RSF Sverige har idag gemensamt skickat in en anmälan till Justitiekanslern. Detta med anledning av polisens agerande mot två journalister som blev bortförda i samband med en klimataktion i Stockholm, det skriver förbundet på sin sajt.

Som Journalisten rapporterade i förra veckan har RSF och förbundet tidigare haft ett möte med polisen där man också fördömde agerandet.

– Polisens agerande är helt oacceptabelt och inte förenligt med grundlagen, det behöver utredas ordentligt. För oss är det uppenbart att polisen gjort en rad allvarliga fel och därför går vi vidare och anmäler polisen till JK. Vårt mål är att det här aldrig ska hända igen, säger Ulrika hyllert, ordförande för Journalistförbundet i en kommentar.

Parterna lyfter även polisens bristande respekt för källskyddet i anmälan och att polisens agerande är i strid med de principer som finns i tryckfrihetsförordningen om anskaffarfrihet, efterforskningsförbud och källskydd.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies