Gå direkt till textinnehållet

Uddén:”De förklarade att jag inte var önskvärd”

Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén är kritisk till att hon tvingades lämna Syrien, som hon rapporterat från de senaste dagarna. Hon befinner sig nu i Libanon.

Syriska myndigheter har dragit tillbaka Cecilia Uddéns journalistvisum och förvägrat henne rätten att rapportera från landet.

”Det känns förfärligt. Aleppo är en av vår tids stora tragedier och en symbol för så mycket lidande och förstörelse. Det är vansinne att inte låta journalister rapportera därifrån. Jag blev förbannad. De förklarade att jag inte var önskvärd längre", säger Cecilia Uddén till SVT Nyheter.

Exakt vad hon anklagas för har den syriska regimen inte preciserat mer än att hon ska ha spridit osanna uppgifter, vilket tillbakavisas av SRs ledning.

”Vi protesterar mot beslutet och mot behandlingen av vår korrespondent. Att den syriska administrationen agerar på det här sättet mot en ackrediterad journalist som försöker utföra sitt arbete, är inte bara beklagligt utan upprörande”, skriver Sveriges Radios VD Cilla Benkö och utrikeschef Ginna Lindberg i ett pressmeddelande.

Statsminister Stefan Löfven säger till SR att ”journalister ska kunna fullgöra sitt arbete. Och det där tyder bara på att man inte vill ha någon som rapporterar från en sådan här region”.

Cilla Benkö och Ginna Lindberg skriver att SR kommer att söka nya tillstånd att åka in i Syrien för att rapportera på plats.

"Syriska myndigheters agerande mot vår korrespondent stärker vår övertygelse om behovet av oberoende och fristående journalistik”, skriver de.

Fler avsnitt
Fler videos