Gå direkt till textinnehållet

Tyst om svenskarna i etiopisk press

Det har rapporterats sparsamt i de statskontrollerade etiopiska medierna om Martin Schibbye och Johan Persson och de sex and­ra åtalade journalisterna. Även privatägda medier håller låg profil.

2009 gav den oberoende etiopiska tidningen Addis Neger upp. Tre av redaktörerna flydde landet, efter vad de beskrev som trakasserier från myndigheterna. Flera oberoende tidningar har utsatts för påtryckningar och trakasserier, uppger flera pressfrihetsorganisationer, bland dem Reportrar utan gränser.

Endalkachew Hailemichael, föreläsare i journalistik vid Arba Minch-universitetet i Addis Abeba, jämför med bevakningen av fängslandet av Dawit Isaak i Eri­trea:

– Ett exempel är Walta Information Center, som är en privat­ägd nyhetsbyrå som sympatiserar med regimen. De rapporterat mycket om Dawit Isaak, men håller tyst om Johan Persson och Martin Schibbye.

Awramba, som är ett av få kvarvarande oberoende veckomagasin på amhariska, har rapporterat mest om terroråtalen mot de åtta journalisterna. Tidningen har bland annat köpt och översatt norska Aftenpostens intervju med Etiopiens premiärminister Meles Zenawi. Etiopiska oberoende journalister har metodiskt nekats intervjuer med Zenawi under dennes 20 år vid makten.

De privatägda tidningarna The Reporter och Addis Admas har inte skrivit en rad om åtalen mot Schibbye och Persson.

– De flesta medier har valt att ignorera åtalen mot journalisterna. I stället handlar toppnyheterna på förstasidorna om regeringens utvecklingssatsningar, om mode och livsstil, berättar Endalkachew Hailemichael.

Fler avsnitt
Fler videos