Gå direkt till textinnehållet

Två sparpaket samtidigt på Skånskan

Under 2017 genomför Skånska Dagbladet två sparpaket samtidigt och redaktionen minskar med en fjärdedel. ”Vi hann inte genomföra det första sparpaketet förrän det kom ett till”, säger Elisabeth Sandberg, vice ordförande i journalistklubben på Skånskan.

Förra årets sparpaket på Skånska Dagbladet hann aldrig implementeras innan nästa kom. 9,2 redaktionella tjänster som skulle dras in under 2017 blev plötsligt 13,2 och dessutom tillkom fyra tjänster på Norra Skåne. På Skånska Dagbladet är det en fjärdedel av redaktionen som försvinner i år. Journalisten har berättat om sparpaketen tidigare, som nu är färdigförhandlade och har lett till uppsägningar.

– Det första sparpaketet förhandlades under 2016 och genomfördes vid årsskiftet. När budgeten togs innan jul i december kom det ett till sparpaket, med fyra tjänster till som försvinner på Skånskan och fyra på Norra Skåne. Vi hann inte genomföra det första sparpaketet förrän det kom ett till, säger Elisabeth Sandberg, vice ordförande i journalistklubben på Skånskan.

Det låter som väldigt snabba puckar; man förhandlar fram ett sparpaket men måste lägga ett nytt direkt. Vad beror det på?
– Ja, det kom väldigt sent. Bland annat beror det på en osäkerhet på hur många prenumeranter som skulle lämna oss när vi gick över till sexdagarsutgivning. Sedan blev det ytterligare kostnader för distribution, som man inte förutsett. Man har inte hållit budgeten för 2016.

Vad tycker klubben om det här?
– Det är väldigt tråkigt. Det var aviserat så vi visste att något mer skulle komma. Av de här fyra nya blev det en till som blev uppsagd, där hade vi hoppats att man kunnat lösa det på annat sätt.

Det är en stor andel av redaktionen som försvinner, hur ska ni klara det?
– Vi får jobba på ett annat sätt. Det är något ledningen arbetar med och ska lämna besked om. Det är inte klart än hur det ska se ut.

Fler avsnitt
Fler videos