Gå direkt till textinnehållet

Två år efter journalistmordet: ”Attackerna fortsätter”

De maltesiska myndigheterna saknar vilja när det kommer till att utreda mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia, visar en rapport från Reportar utan gränser (RSF). Attackerna mot journalister fortsätter.

I dag är det två år sedan journalisten Daphne Caruana Galizia (bilden) dödades av en bilbomb på Malta. I en ny rapport av RSF, som tagits fram i samarbete med den maltesiska tidningen The Shift News, konstateras att brottsutredningen i princip stått stilla. På Malta attackeras fortfarande journalister utan rättsliga konsekvenser.

Behovet av att rättvisa skipas, samt vikten av konkreta resultat är nu viktigt för att inte situationen för pressfriheten i landet ska försämras än mer, anser RSF.

Det finns inget land i Europa där pressfriheten har försämrats så kraftigt de senaste två åren som på Malta konstaterar RSF vidare, sedan 2017 har landet rasat 30 placeringar i pressfrihetsindex och ligger nu på plats 77 av 180.

Annons Annons

– Reportar utan gränser var på plats på Malta bara dagar efter det fruktansvärda mordet på Daphne Caruana Galizia. Det är svårt att förstå att det fortfarande, efter två år, råder total straffrihet för brottet. Och att attackerna mot journalister dessutom fortsätter, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige i en artikel på sajten.

Det pågår ingen oberoende utredning av mordet. I stället ”fortsätter Maltas regering att driva rättsprocesser mot Daphne Caruana Galizia och hennes familj”, skriver RSF.

Bland annat togs två fall upp så sent som den 14 oktober gällande förtal mot premiärminister Jospeh Muscat, hans stabschef Staff Keith Schembri och vice centralbankschefen Alfred Mifsud. Alla tre anklagar Daphne Caruana Galizia och hennes son Matthew Caruana Galizia för ärekränkning.

– Istället för att driva dessa fall för att försöka påverka familjen borde premiärministern och andra företrädare för myndigheterna lägga resurser på att få fram sanningen om vad som hände Daphne Caruana Galizia, säger Rebecca Vincent, RSF:s kontorschef i London.

Under dagen genomförs en demonstation i Maltas huvudstad Valetta och minnestunder kommer att hållas för Daphne Caruana Galizia i London, Paris, Berlin och Wien.

Fler avsnitt
Fler videos