Gå direkt till textinnehållet

TV4, SVT, SR och Utbildningsradion i gemensam protest: Granskningsnämndens beslut luktar censur

För första gången har TV4, SVT, SR och Utbildningsradion gått samman i protest mot ett beslut i Granskningsnämnden.—Vi kommer inte att följa nämndens beslut i den här frågan, säger Ingemar Schmid vid programsekreteriatet på SVT.

För första gången har TV4, SVT, SR och Utbildningsradion gått samman i protest mot ett beslut i Granskningsnämnden.

—Vi kommer inte att följa nämndens beslut i den här frågan, säger Ingemar Schmid vid programsekreteriatet på SVT.

Under hösten fälldes Aktuellt och Nyheterna i Granskningsnämnden för nyhetsinslag som innehöll bilder av grovt våld.

—Dessutom skrev nämnden att vi måste vara återhållsamma med våldsinslag i nyheter som sänds före klockan 19. Men Granskningsnämnden är ett statligt kontrollorgan som i efterhand ska ta ställning till enskilda inslag och inte utforma riktlinjer för framtida sändningar, framhåller Ingemar Schmid.

TV 4, SVT, SR och Utbildningsradion tycker att formuleringarna i nämndens beslut luktar censur och är så allvarliga att man tillsammans utformat en protestskrivelse.

—Vi ska skildra våld så att tittarna inte skadas, oavsett vilken tid på dygnet som nyheterna sänds. Men inträffar en dramatisk nyhet på förmiddagen vore det absurt om vi skulle gå ut med en mer realistisk version först på kvällen.

Enligt Ingemar Schmid har SVT fattat det ovanliga beslutet att i framtiden gå emot Granskningsnämndens linje.

—Tidsgränsen för våldsinslag är bara en hjälpregel vi använder oss av och ska inte ses som förhandsgranskning, säger Granskningsnämndens ordförande Anders Knutsson.

Fler avsnitt
Fler videos