Gå direkt till textinnehållet

TV4 fälls för att ha visat upp FB-profil

Granskningsnämnden fäller TV4 Nyheterna för att ha brustit i respekt för en persons privatliv. Detta efter att kanalen visat upp ett Facebook-konto som kopplas ihop med spridningen av främlingsfientliga budskap.

Inslaget sändes två gånger i Nyheterna och handlade om botar i sociala medier. I botten låg en rapport från Totalförsvarets forskninginstitut som visar att antalet botar som sprider politiskt budskap i sociala medier har ökat markant. Påannonseringen till inslaget hade en text där det stod ”Falska konton sprider oftare främlingsfientliga budskap”, medan reportern ska försöka följa upp vem som ligger bakom ett konto som visat sig ligga bakom många liknande inlägg, enligt TV4 Nyheterna.

Medan reportern pratar om FB-profilen visas ett namn och en profilbild, profilbilden är tagen från en känd TV-spelsserie, upp på en dator. 

Anmälaren menar att kanalen allvarligt har skadat ”hans anseende och framtida karriärsmöjligheter”. Programbolaget menar dock att de visade kontot i ett inslag som beskrev hur svårt det kan vara att avgöra vem ett konto tillhör, och att de inte sagt i inslaget att den visade profilen var falsk. Vidare menar de att namnet får 35 träffar på webplatsen Hitta och tillsammans med profilbilden som var tagen från en TV-spelsserie finns det inget som identifierar personen, skriver de.

Annons Annons

GRN går på anmälarens linje och skriver i beslutet att anmälaren kan identifieras i inslagen eftersom han nämndes vid namn samt att hans FB-profil visades i bild. Inslagen kunde också uppfattas som anmälaren beskriver det, att han kopplas ihop med inslagens diskussion om falska konton som sprider främlingsfientliga budskap.

Eftersom det inte heller finns något allmänintresse i botten för att visa upp profilen, fälls programföretaget för att ha brutit mot bestämmelsen om respekt för den enskildes privatliv.

Fler avsnitt
Fler videos