Gå direkt till textinnehållet

TV4 bryter med Metros Viralgranskaren

Metros ägare kritiseras hårt efter uttalanden de gjort i en intervju i fredags, bland annat om att sparka en journalist på tidningen som beskrivs som ”stalinist”. En krönikör har nu valt att hoppa av Metro och nu avbryter TV4 sitt samarbete med Metros Viralgranskaren eftersom man inte litar på redaktionens oberoende.

Metros ägarduo Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssen intervjuades av tidningen Nyheter Idag i fredags. Nyheter Idag beskrivs som en SD-affilierad tidning, och intervjun gjordes av Chang Frick, tidigare kommunfullmäktigeledamot för SD i Kristianstad.

I intervjun, som Chang Frick bandade, uppger Mats Qviberg bland annat att en specifik reporter som skrivit för Metros Viralgranskaren ”är en typisk stalinist som vi borde bli av med”. Journalisten i fråga jobbar inte längre kvar på Metro. Mats Qviberg har på Twitter tidigare skrivit att han vill ”rensa ut stalinister” på Metro.

Ager-Hanssen säger i intervjun också att han själv ”gör jättemycket ändringar” även redaktionellt på Metro.

Qviberg tycker vidare att Metro har varit ”slarvig” när man valt krönikörer.

I efterhand har Christen Ager-Hanssen i ett pressmeddelande uppgett att han inte förstod vilken typ av medium Nyheter Idag var. ”Jag borde ha undersökt närmare vilken typ av sajt Nyheter Idag är innan vi ens ställde upp på intervjun”, skriver han i pressmeddelandet. Men i intervjun i Nyheter Idag framgår tydligt att Christen Ager-Hanssen vet vad det är för en publikation:

”Jag har analyserat din sajt och du tänker trafik och där gör du helt rätt. Sen har du gjort lite saker kopplat till SD som kanske var otaktiskt”, säger Ager-Hanssen till Chang Frick i intervjun.

Nu väljer TV4 att avbryta samarbetet med Viralgranskaren, eftersom intervjun i Nyheter Idag väcker farhågor kring Metros redaktions möjligheter att framöver jobba helt självständigt, uppger programdirektören för nyheter och samhälle Viveka Hansson på TV4s medieblogg:

”Det bör finnas en strikt rågång mellan ägare och publicister. Det är en sund grundprincip, och ett förhållande mellan pengar och oberoende som svenska medier värnat och vaktat över under mycket lång tid”, skriver hon i mediebloggen.

Metros kolumnist Viktor Banke beslutade sig för att sluta skriva för tidningen efter publiceringen i Nyheter Idag. På Twitter skriver han: ”Efter att ha läst intervjun i Nyheter Idag med de nya ägarna Qviberg och Ager-Hanssen, har jag meddelat Metro att jag slutar som kolumnist.”

I ett pressmeddelande från Metro tar den nytillträdde chefredaktören Staffan Erfors avstånd från ägarnas uttalanden:

”Jag vill vara väldigt tydlig med att det är jag och ingen annan som fattar beslut om Metros journalistik. Varken Mats Qviberg eller Christen Ager-Hanssen har någonting att säga till om gällande vad vi skriver i tidningen och vilka vi samarbetar med”, skriver Staffan Erfors i pressmeddelandet och trycker på att tidningens journalistik är helt oberoende från ägarna.

Fler avsnitt
Fler videos