Gå direkt till textinnehållet

Tv-medarbetare kräver bättre villkor

I ett öppet brev till cheferna på SVT, TV, Viaplay och Warner Bros. Discovery kräver ett stort antal medarbetare på produktionsbolagen förändring när det gäller de usla villkoren i tv-branschen.

Aftonbladet har i flera artiklar granskat hur praktikanter utnyttjas på produktionsbolagen som gör några av Sveriges största underhållningsprogram. Ett stort antal tv-arbetare har nu gått ihop och skriver ett öppet brev till kanalcheferna på SVT, TV4, Viaplay Group och Warner Bros. Discovery.

Bland annat pekar de på den tystnadskultur som råder och hur produktioner är pressade tidsmässigt och ekonomiskt. Men också att medarbetarna får långa arbetsdagar och i en del fall alldeles för lite sömntid och ledighet, samtidigt som praktikanter utför kvalificerade arbetsuppgifter som loggare, assistenter eller chaufförer med mera.

I brevet kräver de att ansvariga chefer ställer högre krav på beställarna gällande arbetsvillkoren. Framför allt när det gäller fyra punkter:

Annons Annons
  • Att svenska produktionsbolag som producerar för den svenska marknaden måste följa europeisk arbetstidslag även utanför EU.
  • Att man skapar en visselblåsarfunktion.
  • Att man prioriterar säkerhetsarbetet: ”Hur ofta spelas det inte in bilscener som filmas med en fotograf sittandes i en öppen baklucka? Det finns inga försäkringar i världen som täcker detta – men framför allt utgör det en stor fara för filmarbetarna själva”, skriver de.
  • Att så kallad gratispersonal förbjuds.

Läs mer på Journalisten: "Att förändra kulturen i tv-branschen är avgörande"

Läs mer Journalisten: Så ska vilda västern vinnas – i tv-branschen
 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos