Gå direkt till textinnehållet

”Att förändra kulturen i tv-branschen är avgörande”

En programledare på TV4 tas nu bort från en kommande produktion efter att ha angripit en ung kvinnlig medarbetare på en fest i helgen. TV4s programdirektör Viveka Hansson anser att kulturen i tv-branschen behöver förändras, och att man bland annat bör se över festandet.

Under en slutfest på en produktion i helgen ska TV4-profilen ha blivit berusad och höjt rösten mot en ung kvinnlig medarbetare. Mannen ska sedan ha tagit tag om kvinnans handleder och inlett ”en brottningsmatch”, enligt uppgifter till Expressen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska den kvinnliga medarbetaren ha försökt att stoppa programledaren när han körde rattfull i en golfbil.

Programledaren har i ett sms till Expressen uppgett att han var ”otrevlig” och att han har bett om ursäkt. ”Det var inte okej av mig och jag är ledsen för det”, skriver han i sms:et. Mannen har nu lyfts bort från en kommande storproduktion i TV4.

Annons Annons

Det är inte första gången en TV4-profil lyfts bort efter anklagelser om kränkningar. Dagens Medias chefredaktör Linnéa Kihlström frågar sig i en krönika i tidningen hur många vittnesmål som behövs ”innan vd Casten Almqvist rensar upp i leden”.

Under Metoohösten 2017 beställde TV4 en extern utredning och en extra medarbetarundersökning med fokus på sexuella trakasserier och mobbning, och lade fram ett åtgärdsprogram, ”Nollmissionen” som skulle förebygga och hantera trakasserier och kränkningar inom företaget och hos produktionsbolag som TV4 anlitar.

”Jag vågar påstå att den plan vi har sjösatt saknar motsvarar motstycke i branschen. Jag hoppas att vi kan fungera som inspiration för våra branschkollegor”, sade TV4s vd Casten Almqvist till Journalisten vid lanseringen.

Efter vårens granskningar av de usla villkoren i tv-branschen i bland annat Journalisten, Dagens Nyheter och Dagens Media, och efter helgens incident, är frågan hur bra Nollmissionen fungerar.

– Nollmissionen har varit ett viktigt instrument i förändringsarbetet, och är fortfarande. Det ger oss operativt ansvariga ett tydligt mandat att driva på förändringarna som behövs. Det gäller såväl inom TV4 som i relation till produktionsbolagen. Här finns självklart mer att göra, men för oss har det tydligare regelverket varit viktigt för att nå de förbättringar som ändå gjorts. Frågorna har ett helt annat fokus idag i alla led, uppger TV4s programdirektör Viveka Hansson för Journalisten

Finns det skäl att vidta ytterligare åtgärder för att förhindra fler incidenter i framtiden?
– Ja, absolut. Vi prövar och utvärderar det här arbetet regelbundet. Det är viktiga frågor för TV4. Att förändra kulturen inom tv-branschen, och hur vi kan bidra här, tror jag framför allt är avgörande. Medarbetare ska känna sig trygga med att våga prata om problem, här finns det jobb kvar att göra som delvis hänger ihop med diskussionen om osäkra arbetsvillkor.

Flera tidigare påstådda trakasserier eller kränkningar har också skett i samband med fester där det förekommit alkohol. Finns det anledning att stoppa festandet?
– Det här är ett exempel på vad vi i branschen bör se över. Idag finns ju ett helt annat förhållningssätt till fester och alkohol än om du tittar på branschen i backspegeln, men ofta är det ju fortfarande så att alkohol har en tendens att spä ut omdömet, säger Viveka Hansson.

Fler avsnitt
Fler videos