Gå direkt till textinnehållet

Turkisk journalist fången i Syrien

Flera organisationer som Kommittén för skydd av journalister, CPJ, och Reportrar utan gränser kräver att den turkiske fotografen Cuneyt Ünal friges. På en video som nyligen släpptes säger han att han tagits tillfånga under ett uppdrag i Syrien.

Cuneyt Ünal försvann den 20 augusti då han med en kollaga från TV-kanalen al-Hurra rapporterade om oroligheterna nordväst om Aleppo. På videon verkar han blåslagen och utmattad.

Cuneyt Ünal säger inte uttryckligen i videon att han tillfångatagits. Han berättar att han reste med en väpnad grupp som drabbade samman med ”syriska soldater” och fortsätter med att säger att han greps av de syriska soldaterna. Han angav inte var han hålls fängslad. Datumet för videon är också oklart.

Vid en presskonferens i Ankara sade Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu att den syriska regeringen är ansvarig för Cuneyt Ünals säkerhet.

Enligt CPJ har hotet mot utländska medier ökat de senaste veckorna. Den amerikanske frilansjournalisten Austin Tice har inte hörts av sedan mitten av augusti. Den syriska regeringen har blockerat internationella nyhetsmediers tillgång till landet. Därför har journalister i hemlighet gått över gränsen och följt med rebellgrupper. Minst 19 journalister har dödats sedan november, vilket gör Syrien till den farligaste platsen i världen för journalister, enligt CPJ.

Fler avsnitt
Fler videos