Gå direkt till textinnehållet

TTs grattisintervjuare Eyal Sharon Krafft fyller 55 år

Journalisten och författaren Eyal Sharon Krafft har gjort mängder av grattisintervjuer för bland annat Nyhetsbyrån TT. I dag den 28 augusti fyller han 55 år och bjuder Journalistens läsare på tips om hur man gör en bra grattisintervju.

Grattis!
– Tack tack, vad glad jag blir, säger Eyal Sharon Krafft.

Nu är jag lite nervös här, du är ju en av Sveriges mesta och skickligaste grattisintervjuare, och det var länge sedan jag gjorde en grattisintervju. Du får säga till om jag gör något fel.
– Du kommer att klara det fint!

Okej, men du kanske kan ge några tips på hur man gör en bra grattisintervju?
– Alltid när man samtalar med en människa måste man lyssna, man måste vara nyfiken och ödmjuk. Intervjupersonen är alltid minst lika intelligent som en själv och kommer att genomskåda en. Sedan ska man inte vara rädd för att ställa obekväma frågor.

Men får man inte obehagliga reaktioner om man ställer obekväma frågor?
– Nej, man sätter igång en tankekedja hos intervjupersonen. Man är så nyfiken på personen att man inte kan hejda sig och måste ställa de där frågorna. Det leder till ett ärligt och öppet samtal.

Är det någon skillnad på en grattisintervju och en intervju till en nyhetsartikel?
– Grattisintervjun är svårare att förbereda. I en nyhetsintervju vet du vad du ska fiska efter. En grattisintervju tar alltid oväntade vändningar. Man ska alltid vara väl förberedd men sedan måste man lyssna och följa med i det som intervjupersonen berättar.

Eyal Sharon Krafft utvandrade för trettio år sedan från Israel till Tyskland och sedan Sverige. Hans bok Taket handlar om uppväxten i Tel Aviv. Hans första jobb i Sverige var som diskare, sedan jobbade han på bank i sju år och sysslade med kreditbedömningar, därefter var han försäljare på ett bemanningsföretag i fem år, för att sedan skola om sig till journalist. Han lade mycket tid på att lära sig svenska.

– Man lär sig väldigt mycket om hur samhället fungerar när man arbetar på bank. Men jag hade alltid en längtan efter att skriva, och det är en drivkraft för mig att utvecklas. Med facit i hand var det ett klokt beslut. Jag har följt min magkänsla.

Vad är det som är roligt med ditt jobb?
– Det är en gåva att få prata med passionerade och underbara människor. Jag är nyfiken på människor, vetgirig, och jag har lärt mig så oerhört mycket av alla dessa intervjuer. Alla människor är på ett sätt lika, men som individer är alla olika, och reagerar olika och det gör mig nyfiken.

För två år sedan bestämde sig Eyal Sharon Krafft och hans fru att göra en stor förändring – de skulle börja resa, och vandra. De startade en reseblogg ”På upptäcksfärd” och gav sig ut i naturen. Minst en timme om dagen, ibland nio timmar om dagen. De vandrar varsomhelst, och reser runt i Sverige och i Europa. Vill ta vara på nuet och den tid som är utmätt.

Hur ska du fira födelsedagen?
– Jag firar varje dag.

Fler avsnitt
Fler videos