Anders Tegnell på en av Folkhälsomyndighetens pandemipressträffar. FOTO: Tor Johnsson

Trump vanligaste personen i coronarapporteringen

6 oktober, 2021

Donald Trump nämndes oftare än Anders Tegnell i svenska mediers rapportering om coronapandemin.

Det visar en ny studie från Göteborgs universitet, där medieforskaren Peter Dahlgren analyserat 700 000 artiklar på 19 svenska nyhetssajter.

I början av pandemin, vintern 2020, handlade hela 70 procent av artiklarna på svenska nyhetssajter om coronaviruset. Den mest omnämnda personen i dessa var – med undantag för mars 2020 – inte statsepidemiolog Anders Tegnell, utan USAs förre president Donald Trump.

”Jag tror att det beror på att svenska medier haft en närmast extrem upptagenhet med allt som kretsar kring amerikansk politik i allmänhet och Donald Trump i synnerhet, inte minst då 2020 också var ett valår”, säger Peter Dahlgren i en kommentar.

Texterna var publicerade från 1 januari 2020 till 30 april 2021 och fanns på både stora medier som Aftonbladet, DN, SVT och alternativmedier som Samhällsnytt och Samtiden.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies