Gå direkt till textinnehållet

Trots oförändrad KA-budget – varslet kvar på LO Mediehus

I våras aviserade LO Mediehus ett varsel på fem tjänster för Kommunalarbetaren, bland annat med hänvisning till en större besparing som ägaren Kommunal hade flaggat för. Nu har allt tagit en ny vändning sedan Kommunal backat och bestämt sig för att ge tidningen samma budget nästa år. Men räcker det för att rädda jobben?

Som Journalisten rapporterade redan i maj har ledningen för LO Mediehus aviserat ett varsel på fem tjänster på Kommunalarbetaren (KA). Det skulle motsvara omkring en tredjedel av de anställda och mer än en halvering av antalet pappersutgåvor.

Ledningen hänvisade då till den stora besparing som fackförbundet Kommunal hade aviserat för tidningen från 2021, samt det osäkra coronaläget.

Kort efter beskedet valde chefredaktören Susanna Lundell att lämna sin post med motiveringen att hon och Kommunal inte längre delar bilden av hur tidningen bör drivas i framtiden. Det gjorde att förhandlingarna om en ny organisation, som precis hade hunnit börja, sattes på paus över sommaren.

Annons Annons

Efter chefredaktörens avhopp har Kommunal backat och lägger samma budget för 2021, knappt 45 miljoner kronor, som tidningen har fått för 2020.

Kommunal motiverar det här med att KA ska få tid på sig att hitta en ny chefredaktör som ska leda det stundande omställningsarbetet, som alltså ser ut att skjutas på framtiden.

– De får behålla samma budget även nästa år och när det kommer en ny chefredaktör ska den få i uppdrag att se över hur vi kan göra en ny Kommunalarbetaren. Hur det uppdraget kommer att se ut kan jag inte säga mer om i dag, säger Kristina Mårtensson, kanslichef på Kommunal.
 
På LO Mediehus har stämningen varit spänd och oviss under den långa väntan på besked, inte minst eftersom man har en gemensam turordningslista för alla anställda på de sju titlarna.

Förhandlingsframställan om varsel kan komma att omfatta andra redaktioner i huset, även om det aviserade varslet är direkt kopplat till besparingarna på KA.

– Inom en månad ska vi få besked om förhandlingsframställan dras tillbaka eller inte, säger Stephen Lindholm, journalistklubbens ordförande.

Robert Jonsson, vd på LO Mediehus, uppger att ett beslut om framtiden dröjer för att det ekonomiska läget fortfarande är osäkert:

– Vi får samma budget från Kommunal ja, men kostnaderna ökar och annonsintäkterna minskar. Därför ligger varslet kvar tills vi har kontroll på utvecklingen, säger han.

Fler avsnitt
Fler videos